Usporedba žnjanskog platoa Arhitektonskog fakulteta i Ante Kuzmanića

[ŽNJANSKI PLATO I PRORAČUN GRADA SPLITA] Nakon rezultata natječaja idejnog rješenja najčešća pitanja su bila vezana uz parking i provedivost projekta. Podsjećam da je i po Arhitektonskom fakultetu donja granica bila 502 parkirna mjesta (987.000 eura), dok bi izgradnja garaže kojom bi se dobilo još 288 mjesta podigla cijenu izgradnje na 8,8 milijuna eura. Svi ovi kapaciteti su daleko ispod onoga koliko je sada bilo mjesta na platou, tako da će mnogi morati javni gradskim prijevozom na plažu, uz nadam se gradske električne bicikle i skutere.

Međutim, mi kakvi jesmo, na silu ćemo se pokušati ugurati i gužve će biti nesnosne. Parking će se sigurno naplaćivati i Split parking će morati staviti semafor kod policijske stanice i Vile Velebita s brojem raspoloživih mjesta, čime bi se preusmjeravao promet.  Iako, već tu bi ljudi mogli vidjeti gužvu pa odustajati ili parkirati po susjednim kotarima. Naravno, to znači pakao stanovnicima. Međutim, gdje i kako preusmjeriti toliki promet kad nema cesta. Najgore od svega je što se nije žestoko krenulo u realizaciju Lovrinačke, Bračke i Puta Žnjana. Bez toga ne samo da prijete gužve već i stalna opasnost u slučaju evakuacije zbog požara.

Grad Split je u ovoj godini predvidio 15 milijuna kuna za infrastrukturu žnjanskog platoa, dok u projekcijama za iduće dvije godine nema ni kune. Po Planu Arhitektonskog fakulteta predviđeno je bilo 30 milijuna kuna, bez kafića i igrališta, i s puno manje zelenila. Iako je gradonačelnik najavio da će Grad biti vlasnik kafića, više je vjerojatno da bi ovo moglo završiti kao plodouživanje ili javno-privatno partnerstvo.

Kako je ovo tek idejno rješenje u papirima nema troškovnika …

Procjena komunalnog opremanja Arhitektonskog fakulteta za vrijeme Baldasara, cca 30 milijuna kuna. Grad Split je za prvu godinu predvidio 15 milijuna, dok u projekcijama za dalje nema predviđeno ništa. Ovo je sve bez izgradnje kafića i igrališta.

 

Image may contain: outdoor
Parking je kod Arhitektonskog faulteta bio predviđen uz postojeću cestu. Minimalno 502 mjesta uz garažu bi se stiglo do ukupno 790. Garaža drastično diže troškove, s 1 milijun eura na 8,8 milijuna.

Image may contain: outdoor

Parkirna mjesta kod idejnog rješenja Ante Kuzmanića. Minimalno 500 mjesta.

No automatic alt text available.
Blokovi parkirnih mjesta po prethodnom planu Arhitektonskog fakulteta.
No automatic alt text available.
Raspored mejsta kod Ante Kuzmanića.

 

No automatic alt text available.
Cijene i broj mjesta pojedinog bloka i garaže kod Arhitektonskog fakulteta … 502 mjesta 1 milijun eura, 790 mjesta traži izgradnju garaže i cijenu od ukupno 8,8 milijuna eura.

 

No automatic alt text available.
Vukovarska, Bračka i Put Žnjana, ključ za rješavanje gužvi. Bračka do Radissona bi trebala biti prohodna, ali put istoka ne. kao ni Lovrinačka i Put Žnjana.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s