Informatizacija i digitalizacija poslovanja Grada Splita

Grad Split u suradnji s DUMP-om radi na razvoju nove web stranice, a u tijeku su i natječaji za digitalizaciju, pretvaranje grada u pametan grad. Ovo su moji prijedlozi koje sam na početku rada u gradskom vijeću tražio, za transparentno upravljanje, otvaranje put građana i njihovo uključivanje u odlučivanje (naravno, ako ovo naprave, mogu im dalje napisati  ). 

Što se tiče same stranice, treba baciti samo oko na najbolje. Sve u svijetu već odavno postoji: http://sfgov.org/ ; http://www1.nyc.gov/ ;
https://www.kk.dk/ ; https://www.cityoflondon.gov.uk/

San Francisco, New York, Kopenhagen, London


Prijedlozi sadržaja:

Katastar cesta, grafički prikaz svih cesta u vlasništvu grada Splita, rasporeda parkirnih mjesta s korisnicima i cijenom, raspored pješačkih zona s prometom u istima.

Plan rasporeda štekata, kioska, štandova, pokretnih naprava, reklamnih plakata, mjesta za plaketiranje, poslovnih prostora s korisnicima i cijenom.

Plan svih čestica u vlasništvu grada Splita s katastarskim i zemljišnim dokumentima, kao i onih koje su u procesu rješavanja s jasno naznačenim sudskim predmetima.

Zeleni katastar, grafički prikaz odlagališta otpada, autobusnih stanica, polazaka autobusa, grobnih mjesta, plaža, koncesija, taksisti, vodovodna mreža, raspored hidranata.

Stup srama za tvrtke i obrte dužnike gradu po uzoru na Poreznu upravu.

Grafički prikazan Proračun grada Splita s linkovima za svaku potrošenu kunu na ugovore, natječaje, zapisnike o odlukama, uključujući bagatelnu nabavu. Prikaz odgovornih osoba za provedbu natječaja, uz jasne kriterije odlučivanja. Participativno budžetiranje, uključivanjem građana po kotarima. Jednostavan pregled sjednica Gradskog vijeća, točaka i odluka po odjelima i predmetima.

Vidno oglašene javne rasprave na stranici grada, suradnja s udrugama civilnog društva i građanima pojedinačno, na način kao kod državnih savjetovanja o novim zakonima.

Transparentnost rada svih gradskih tvrtki s mjesečnim izvještajem svake utrošene kune, s linkovima na natječaje, zapisnike o rješenju natječaja i ugovorima, s jasnim objavama natječaja, i to sve na gradskim stranicama.

Mogućnost da građani sami putem stranice grada imaju uvid u svoje predmete, s točnim rasporedom zaprimanja kod pojedinog gradskog odjela, imenom referenta te pozicijom gdje se predmet trenutno nalazi i zašto.

 

No automatic alt text available.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s