Dva bazena na Neslanovcu

Jedan od zanimljivijih projekata koji se i meni sviđa kao ideja  je onaj s 2 bazena (50x25m i 33x25m (s malim bazenom 12x8m kao na Poljudu) na Neslanovcu, na onoj velikoj zelenoj površini Vodovoda. Postavio sam na posljednjoj sjednici pitanje o projektu i dobio odgovor:

Veličina čestice pogodne za gradnju objekta iznosi cca 11.500 m2, ukupna veličina objekta (bazena i ostalih prostorija) i za bazen dimenzija 50x25m i 33x25m (s malim bazenom 12x8m kao na Poljudu) iznosi cca 5.000 – 5500 m2. Da bi se predvidjela i omogućila izgradnja bazena potrebno je provesti proceduru izmjena i dopuna važećeg detaljnog plana (predviđeno vrijeme provedbe procedure cca 6 mj.).

U proračunu za 2018. godinu su predviđena sredstva za izradu glavnog projekta bazena, te očekujemo da do početka ljeta bude završen projektni zadatak za objavu javne nabave po pitanju izrade glavnog projekta. Sami izgled bazena (da li je to 50x25m ili 33x25m s malim bazenom kao na Poljudu) ovisiti će o procjeni troškova sutrašnje izgradnje bazena. U svakom slučaju bazen mora biti prilagođen osobama s poteškoćama (invalidi j sl.) j najmanjoj djeci (obuka nepJivača) radi potreba prijave projekta na EU fondove (veza sa strategijom urbane aglomeracije), što bi značilo da u projektu treba predvidjeti pomične “klapne” u bazenu (mogućnost ostvarenja dubine od 0,5-2,2m, odnosno širine 50, 33 i 25 m) u slučaju gradnje bazena 50x25m. – U slučaju da se radi bazen 33x25m i mali bazen 12x25m za nepfivaće tada navedene “klapne” nisu potrebne.

Za ovakav bazen postoje projekti napravljeni od strane drugih lokalnih samouprava (Šibenik i Korčula – samo 33x25m), odnosno radi se o projektu koji je financirala država te je isti vlasništvo i HOO-a. Svi navedeni su spremni ustupiti projekt Gradu Splitu, a radi se o projektu koji nije prilagođen za ugrožene skupine jer se radi samo o 33x25m bazenu. Navedeni projekt nećemo moći koristiti u potpunosti već ga možemo uzeti kao početnu osnovu za izradu glavnog projekta.

U svakom slučaju, prilikom definiranja uvjeta za izradu glavnog projekta mora se uzeti u obzir da bazen mora imati visok stupanj energetske učinkovitosti (strojarnica na plin i struju _ dizalice topline i solarni paneli) kako bi sutrašnji troškovi održavanja uključujući i troškove energenata bili što manji, a isto tako i dovoljan komercijalni sadržaj (komercijalni prostori i eventualno prostor za smještaj) kako bi objekt bio ekonomski isplativ odnosno samoodrživ.

Image may contain: outdoor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s