Hrvatska trči prema eurozoni, samo da ne slomije nogu

[PROGNOZA – HRVATSKA U EUROZONI 2022.] EK je izbacila prognozu proljeće 2018. Nije baš najblistavija za nas. Usporavamo s gospodarskim rastom, ali i dalje se smanjuje javni dug kao posljedica trenutno povoljne ekonomske situacije u svijetu, uz prošlogodišnji suficit proračuna. Niske kamatne stope donose povoljne uvjete refinanciranja i zaduživanja države, i tako jurimo ka zadnom cilju od 60% za ulazak u eurozonu 2022. godine. Prognoza za 2019. godinu je odličnih 69,7% (bili smo na 84%).

Samo se nadajmo da će potrajati dobra ekonomska situacija u EU jer mi potrebne reforme ne radimo, a znamo ako Njemačka zakašlje nama ne gine upala pluća, kao i 2009. Usporava nam se rast zapošljavanja, dok je pad nezaposlenosti (prognoza 8,5% 2019.) uvjetovan dijelom i odlaskom ljudi.

Kritičan je i dalje Agrokor, a rast zahvaljujemo turizmu (veliki rizik je toliko oslanjanje na turizam) i domaćoj potražnji. Porezna reforma se ispuhala i potrebne su nove mjere. Ono što je uzrokovalo veliki pad u 4. kvartalu 2017. je loše povlačenje sredstava iz EU, za koje se očekuje da će u budućnosti biti puno bolje, a očekuje se da se na ukupne brojke neće puno odraziti ni kupnja aviona. Uvoz će nam i dalje biti veći u odnosu na izvoz.

Uvjeti za eurozonu:

Tečaj kune mora biti stabilan … stabilan
Inflacija ne smije divljati … 1,4% je OK
Kamate na dug moraju pasti … padaju, ekonomska situacija u svijetu OK
Javni dug se mora smanjiti na 60% … smanjuje se drastično
Rupa u proračunu se mora smanjiti … imali smo suficit

Zbog tanke parlamentarne većine ne rade se strukturne reforme i prilično ovisimo o vanjskim faktorima. Zbog toga radimo i mnoge kompromise i izlete u vanjskoj politici.  Mali smo pa se nas i inače ne bi puno pitalo, ali eto … Za razliku od recimo Rumunjske koja se žestoko okrenula tehnologijama budućnosti, mi debelo kaskamo. Šteta je što još bolje ne koristimo ovu povoljnu ekonomsku situaciju …

https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/economy-finance/ecfin_forecast_spring_030518_hr_en.pdf

 

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s