Osudom Mamića neće se ništa promijeniti, struktura je problem

Što će se dogoditi eventualnom osudom Mamića? Ništa. Iako se mnogi nadaju da bi to mogla biti prekretnica, ne dijelim njihov optimizam. Što se promijenilo u suđenju nakon Širića i Djedovića? Širić nije još u zatvoru, 4 godine nakon prve presude. Nitko od sudaca nakon toga nije kažnjen iako je jasno da je netko odradio taj šporki posao. Dakle, za promjene su potrebne strukturne promjene koje se ne događaju. Dapače, Hajduk je opet, bezočno pokraden, po tko zna koji put na otvorenoj, najvećoj sceni.

Pazite, najavljuje se tjednima prije utakmice da bi bilo dobro da sude strani suci, pred utakmicu izlaze tekstovi samo da suci ne uprskaju finale i onda se opet “dogodi” i to 2 puta i to opet Hajduku. Što nas onda očekuje u novom prvenstvu, u nekoj maloj utakmici, ako je ovako na najvećoj sceni, u utakmici koja izaziva najviše zanimanja?

Tamo onaj “treći put” najavljuje po tko zna koji promjenu, tipa “e sad ćemo majke mi prominit, ako meni ne vjerujete kome ćete”. Kao mala djeca. Falša inicijativa iz Opatije koja bi se htjela nasaditi na proračun, nakon što su shvatili da nemaju više sisu za sisanje, ostaje bez snage i ideje. Uz Miškovića tamo su bili Svetina i Iveta.

A snaga i ideja je u temeljitoj promjeni saveza, sustava odlučivanja, sustava natjecanja i ljudi unutar organizacije. Naravno, to nosi veliki i stručan rad, izmjenu Statuta, transparentnost rada.

S obzirom na ono što se događa na suđenju u Osijeku, i najvećem laiku je jasno što se godinama događa u hrvatskom nogometu. Oni koji su više upućeni u to mogu dublje razmisliti zbog čega nema tih strukturnih promjena.

Razmislite, kad je netko u stanju lažno svjedočiti na suđenju, riskirajući na taj način čak i svoj odlazak u zatvor, što je u stanju napraviti na terenu. Zar mislite da je takvim igračima bio problem promijeniti izbornika reprezentacije, ili trenera u klubu? I tu pričamo o stožernim igračima, a zna se da koliko je hobotnica duboko zahvatila.

I tu dolazimo do financiranja saveza koji jednostavno ovisi o toj privatnoj reprezentaciji. I normalno da veliki vođa hrvatskog nogometa kao taoca drži cijeli savez. Naravno, neće savez toliko talasati, bolje je ići niz dlaku jer novac kapa. To što je hrvatski nogomet temeljito uništen, nije njima nekakav veliki problem, uostalom na to smo u Hrvatskoj navikli.

Gdje je tu Hajduk? Hajduk je prošle sezone imao najveći broj gledatelja u povijesti HNL-a, trenutno ima 32.388 članova, a do početka europskih natjecanja taj broj bi mogao narasti i preko 40.000. Hajduk ima sve veći proračun, i klub je održiv zahvaljujući navijačima koji donose više od 35 milijuna kuna prihoda. Naravno, to znači da je Hajduk ponovno ZLATNA KOKA. Ispod kamena su izgmizale guje koje su ga nekad gurnule u 300 milijuna kuna duga. I gle, oni najviše pametuju po medijima. Svi oni treneri, igrači, legende i novinari koji su mučali svih ovih godina na taj minus od 300 milijuna kuna. Zašto? Pa naravno, sisalo, lijepo se papalo na ručkovima i večerama. Sve su to platili porezni obveznici. Podsjeća vas na Opatijsku inicijativu? Na sadašnji HNS? Ulaznice i putovanja za “repku”? Besplatne dresove i trenirke?

Image may contain: night, fireworks, sky and outdoor

Naravno da da. I sad vi meni recite, kad ste zadnji put vidjeli u Hrvatskoj da bi netko zasukao rukave i krvavo, pošteno radio, za sporiji priliv novca, ali održivo uz dugoročnu strategiju, u zamjenu za lopovski i siguran priliv novaca?

Pomoći ću vam. Naš Hajduk. I zato, svi na stadion, svaku utakmicu. Postanite članovi. Upravo to najviše boli sve one koji žele srušiti klub ili se pokušavaju uvući kao guje u blagajnu.

A oni jednostavno neće stati niti će napraviti strukturne reforme. Mamićeve bankomate odnosi vrijeme, svoj su talent upotrijebili u krive svrhe, korist pojedinca, umjesto dobrobit lijepe naše. I opet će plakati u Rusiji jer Bog nije mačka.

Upravo ove inicijative za sisanje novca govore da im je postalo jako teško poslovati, računi se prate … i doći će im kraj, brzo, nevezano za presudu, a mi taj kraj samo moramo dočekati što jači.  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s