Lex Marjan i di su karte iz 1983.

[DI SU KARTE? I LEX MARJAN] Na prošlotjednoj Komisiji za urbanizam smo raspravljali o legalizaciji građevina na Marjanu, i za idući tjedan opet imamo sjednicu gdje ćemo donijeti zaključke. Trenutno nema mogućnosti za legalizaciju. Ines Merćep iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja nam je iznijela 3 načina moguće legalizacije:

1. Proširenje građevinskog područja naselja Grada Splita
2. Određivanje zone tradicijske naseobine
3. Izmjena granica Park šume Marjan

Prvo zakonski otpada jer se ne smije raditi, treće je jasno da se ne želi mijenjati i ostala je opet opcija 2. I opet se protura priča da se pod tradicijski misli tamo gdje se tradicijski živi, a ne na tradicijsku gradnju. Jasno je iz svega da trenutno ne postoji legalan način legalizacije. Gospođa Merćep je kao primjer dala Park prirode Telaščica gdje je legalizirana sva tradicijska gradnja, prizemlje i kat (na Marjanu je od 75 objekata 6 viših od toga), a gdje se radilo i u drugoj polovici 20. stoljeća. Naravno, Telašćica i ta gradnja nema veze s Marjanom niti je približno slično jer se ne radi uopće o stambenim objektima.

http://www.mgipu.hr/…/PPPPTela…/PP_Telascica_2014_public.htm

Trenutno na Marjanu u zonama gradnje određenim 2005. postoji mogućnost legalizacije ugostiteljskih objekata do 200m2, i Udruga Merjan s pravom kaže da mogu prodati svoje objekte ugostiteljima (25 objekata ima više od 200 m2). Osim toga, svi objekti su spojeni na infrastrukturu Grada pa opet s razlogom kažu da bi netko morao u zatvor ako oni plaćaju sve komunalije, a ne mogu legalizirati objekt.

Jedno od osnovnih pitanje je DI SU KARTE GRAĐEVINSKOG PODRUČJA IZ 1983. GODINE (odluka u glasniku Općine Split 4/83)? Grad ih ne može pronaći, županija ih ne može pronaći, a sad smo i od države dobili odgovor da ih ni oni ne mogu pronaći. Ovdje se radi o skandalu ogromnih razmjera jer se karte moraju čuvati na sva 3 mjesta. Mnogi su dobili povrate zemljišta jer nisu privedena svrsi, a možda nisu trebali jer ako su njihova zemljišta bila tada van građevinskih zona onda su bile šuma, samim time su privedena svrhi. Godine 2005. se donose novi PPUG i GUP i praktički sve prije toga nestaje, kao da prije ničega nije bilo.

Što se tiče objekata na Marjanu, različite su namjene objekata, nekim je to socijala, a nekim 1660 m2 na 4 etaže (29 objekata je manje od 100 m2, 21 objekt je od 100 do 200 m2, 21 objekt je od 200 do 1000 m2, a 4 su veća od 1000 m2)

Nadalje, 43 objekta su prizemnice, 11 ih je prizemlje+potkrovlje …

52 objekta su građena prije 1968. ali samo 2 nisu adaptirana nakon toga.

I kako na svom tom neredu napraviti sanaciju prostora? Kako jednome legalizirati, a drugome ne? Po kojem zakonu? Koja su prava onih kojima se ne legalizira? Kakva su prava i mogućnost daljnje gradnje onima kojima se legalizira?

Praktički, kako ne postoji legalan način sanacije, za Marjan DRŽAVA treba donijeti poseban zakon sanacije. LEX MARJAN. S jasnim kriterijima, starosti, kvadrature, visine … Legalizirat sve i na taj način otvoriti vrata mnogim tužbama, ozakoniti nečije divljanje u prostoru i druge stvari tipa proširenja bilo bi nakaradno, a i tko je taj koji će preuzeti odgovornost na sebe.

Sličan zakon o sanaciji prostora donijela je Španjolska za Andaluziju.
https://www.spanishpropertyinsight.com/…/regularisation-of…/

Ovdje je dostupan ovaj katalog građevina na Marjanu:
http://www.split.hr/lgs.axd?t=16&id=12806

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s