Nepravomoćno osuđeni Mamić i Vrbanović

Najnovije:

Zdravko Mamić 6 god i 6 mj.
Zoran Mamić 4 god i 11 mj.
Vrbanović 3 godine
Pernar 4 god i 2 mj.

Prije:

[NAVIJATE ZA NJU, TU “REPKU HRVATSKU”, NEK JAČE KUCA SRCE NJIHOVO, NA KRVI NOGOMETA HRVATSKOG  ] Ruka na srce, mahanje zastavom, malo Boga i Gospe, igra na emocije. Danas u 12 je možda zadnji čin te Mamićeve farse (uz ostale sudske slučajeve) koja će se nastaviti možda uz Dodika i Kutlu u Banja Luci ili uz šeike u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Tada će zastavu Republike Hrvatske zamijeniti zastava Republike Srpske, pravoslavna vjera ili sjaj Abu Dabija, muslimanska vjera i navijanje za njihove reprezentacije od malih nogu.

Što ostaje nama, Hrvatima? Što se mijenja? Je li netko čuo za kakve strukturne reforme u savezu ili Dinamu? Ili ajmo žrtvovati i Glavu pa ćemo nastaviti kao i do sada, s nekom novom Glavom. Svi spominju Mamića, a rijetko tko Vrbanovića, djelatnike HNS-a, djelatnike Dinama, upravu i skupštinu. Svjetla pozornice uperena su na Glavu, a krakovi i dalje rade. Sve transfere i sumnje iz optužnice trebalo je “amenovati” u financijskim izvještajima, na Skupštini Dinama i uredima HNS-a, koji i dan danas govore o “presumpciji nevinosti”. Međutim, eventualnom današnjom presudom na stol treba doći i njihova odgovornost. I to, zataškavanja i odobravanja istoga godinama, odnosno, kako je moguće da na Skupštini kluba nitko nikad ne postavi pitanje DI SU PARE (posudbe kluba Zoranu i od 24 milijuna kuna, poslije vraćanje s računa Lovrena i Modrića) i kakvi su to ugovori. Netko je u HNS-u morao verificirati sve te ugovore, odnosno odgovarati kako nitko nije reagirao na sumnjive građanske ugovore tijekom godina, sumnjive i zabranjene maloljetničko-robovlasničke ugovore od po 7 godina (slučaj Eduardo). Kako nitko nije pokrenuo istragu i odgovornost, kako nitko nikad nije bio suspendiran, a za puno manje su pokretani disciplinski postupci protiv ostalih članova saveza. Kao i kod Širića, kojem je posao netko morao odraditi na terenu, i Mamiću je odrađeno.

Je li vrijeme da ministarstva pokrenu postupak unutar HNS-a za štetu nanesenu hrvatskom nogometu? Je li vrijeme da Hajduk pokrene pitanje odgovornost sudačke organizacije i samog HNS-a za nanesenu štetu hrvatskom nogometu? Je li vrijeme da Dinamove udruge i/ili članovi pokrenu pitanje odgovornosti svih u ovom lancu “presumpcije nevinosti”? I sve to javno u medijima s jasnim imenima i pozicijama odgovornih.

U zakonu jasno stoji da se u tijeku postupka onaj koji daje lažni iskaz može ispraviti, a kako do toga nije došlo, sada se trebaju teretiti Modrić i Lovren. Međutim, i svi ostali koji su tvrdili da to nije istina, a bilo je 97 svjedoka. Od toga mnogi iz nogometa. a tek slijedi i drugi postupak. Moguće i treći s tragom novca u Austriji.

I na sve ovo Mamić je dan prije presude lagano otišao u Bosnu i Hercegovinu, kao i Kutle. Kutle već 8 godine bez problema izbjegava kaznu zatvora, kažu u Banja Luci. Nitko mu ne može uručiti poštu jer mu ne znaju adresu, biće živi u čergama. I onda mi očekujemo pravdu i pravo u Hrvatskoj … I onda mi očekujemo nastavak istrage u HNS-i i Dinamu …

Izvolite, sad navijajte za tu “repku” nastalu na krvi hrvatskog nogometa …

Sve to pranje novca je dovelo posljednično do ovakvog nogometa kakvog danas imamo, sa sudačkom organizacijom kakva je, s dvostrukim kriterijima i trećim putovima koji bi samo zamijenili Glavu. I to opet bi sve na štetu malih poreznih obveznika, poduzetnika i hrvatskog nogometa … Prate se off shore računi pa se ne može? Rizično je svako poslovanje sa stranim agentima jer ni oni ne žele poslovati negdje gdje se nadgledaju računi.

Ne treba zaboraviti ni stalnu šutnju dobrih dječaka hrvatskog nogometa, koji se pravdaju pod onom “mi smo samo igrali nogomet”, “nas to ne zanima”, “to je politika”. Danas imaju svoje TV emisije u kojima sole pamet, gostuju po studijima koa da nikad nisu bili u tim društvima, dijelili te priče po svlačionici.

Nema samo Modrić amneziju, imaju je svi. I ne, neće oni zatražiti oprost hrvatskog naroda, oni imaju svoje milijune zarađene na takvom nogometu … i stavit će ruku na srce za našu Hrvatsku, a u stvarnosti, samo je onaj obični navijač voli svim srcem. 

SLUČAJ 1:

Osječki Županijski sud danas u podne će izreći nepravomoćnu presudu Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru za izvlačenje oko 116 milijuna kuna iz kluba te štetu državnom proračunu od 12,2 miljuna kuna neobračunatog poreza i prireza.

Ako kazna bude manja od 5 godina, Zdravko Mamić na slobodi bi čekao njezinu pravomoćnost, ako je veća ide odmah u zatvor. Najveća kazna je objedinjenih 15 godina (dvije točke optužnice, za svaku po do 10 godina). Nakon toga je Vrhovni sud viša instanca za žalbu nakon čega presuda.

SLUČAJ 2:

USKOK ima i drugi proces, protiv Zdravka, Zorana i Marija Mamića, te Damira Vrbanovića, Nikkyja Antonija Vuksana, Igora Krote i Sandra Stipančića.

USKOK je priopćio da ih tereti da su od prosinca 2004. do prosinca 2015. novac iz Dinama izvlačili preko off shore tvrtki registriranih u Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Svetom Vincentu i Grenadinima, Belizeu, Hong Kongu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Cipru, Gibraltaru, Sejšelima… Na čelu tih tvrtki, prema USKOK-u, kao vlasnici ili voditelji poslovanja bili su Mario Mamić, Vuksan, Vrbanović, Krota i Stipančić. Zdravko Mamić je, tvrdi USKOK, kao čelni čovjek Dinama, koji je tijekom inkriminiranih godina obnašao različite funkcije u klubu, dogovarao sklapanje ugovora između spomenutih tvrtki i Dinama.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s