Draga moja predsjednice …

Rast, i ovakav kakav je, Hrvatska je dužna osobnoj potrošnji, uglavnom naslonjen na turizmu i sad već potrošenoj poreznoj reformi. Povoljna ekonomska situacija u EU donosi nam jeftinija zaduživanja pa samo i na tome uštedili 300 milijuna kuna smanjenim kamatama (prinos 6,25:3,2). Ta povoljna ekonomska situacija u EU je i razlog dobrog turizma. Ljudi putuju. Hrvatska u vanjskoj politici balansira između SAD-a, Izraela, EU, Rusije i Kine … od aviona, LNG terminala, Agrokora do mostova … i ko zna di će nas to odvući. Za sada nas to balansiranje i turizam drže jer proizvodnja i izvoz glasno kašlju. Zbog toga nam ekonomija i usporava. Stagnira. A cijeli svijet juri. Birokracija i parafiskalni nameti ubijaju poduzetništvo. U Irskoj otvoriš tvrtku bez ikakvih glupavih sanitarnih, poreznih i inih inspekcija za 20 minuta, i radiš u miru. Kod nas se treseš kad ti netko pokuca na vrata.

Predsjedničin PR je shvatio da od samog HDZ-a neće profitirati, i pokreće neke programe demografskog oporavka. godinu dana prije izbora. Davno je to trebalo biti, odmah nakon prošlih izbora. Tada se predsjednica slikavala s Bujancem i išla na rođendanska slavlja Mamića, kojeg ni jučer nije osudila. Nije osudila BJEGUNCA koji mora odmah na izdržavanje kazne od 6 1/2 godina zatvora. To je to okruženje potrebno za ostanak u Hrvatskoj? Predsjednica nije osudila ni tijekom svog mandata puno toga što je dijelilo narod, dapače, podržavala je mnoge takve stvari. Sada je priča drugačija. Detektirala da je društvo podijeljeno. Ma ko bi to rekao.

Detektiran je problem javne uprave i da bi je trebalo digitalizirati. Strašna moć zapažanja, jedno 18 godina nakon prvih znakova takve potrebe. Tu je i porezna reforma koja treba smanjiti trošak rada i povećati plaće. Slijede mjere obiteljske politike s univerzalnim dječjim doplatkom te mjere useljavanja koje uključuju i integraciju imigranata. Imigranata? To su oni što smo ih skoro stinama zatukli kad su dolazili.

Vrag je ta politika i PR. Tri godine govoriš jedno i onda treba nešto potpuno drugačije. Monthy Python.

Naravno, ne smije predsjednica govoriti o ukidanju županija, o smanjivanju broja političara sa sadašnjih 13.000. Ne smije predsjednica ni odgovoriti o Mamiću niti o referendumu, osim na diplomatski način s ustavnim sudom. Ne smije govoriti ni o tajnim sastanicam sa Željkom Markić. Ne smije predsjednica govoriti ni o kupnji aviona, ne smije predsjednica govoriti ni o LNG terminalu … jer Bože moj, to je jedna od tankih grana na kojoj sjedi.

Dakle, nije toliko riječ o mjerama i detektiranim situacijama. Uostalom, njih može detektirati bilo koji građanin ove zemlje jer osim što smo svi nogometni izbornici, muka nas je naučila biti i ekonomskim stručnjacima. Nakon 18 godina i ptice na grani znaju sve probleme u našoj državi. Riječ je o vjerodostojnosti. Ako 3/5 mandata govoriš jedno i radiš na podjelama s Markićkom, Bujancem i Mamićem, a sada bi za izbore nešto drugo jer ti tako treba.

Međutim, nemojte se iznenaditi ako tako nešto i prođe. Koliko god mi znamo kao narod što bi trebalo (tu smo najjači na svijetu “trebalo bi, i mogli bi”), teško nam je dignuti guzicu i otići do glasačke kutije. Bliže nam je Njemačka ili Irska. Bliže nam je facebook. Tu ćemo promjeniti sve.

I zato, uhvatimo se turizma i prigrlimo te eure koje stižu kao dar s neba, sve ostalo je presporo i demagogija. Javna uprava se neće mijenjati, neće ni županije, neće ni političari, neće ni porezne olakšice, neće ni poduzetnička klima. Zašto? Pa te glasače treba hraniti, a ne obeshrabrivati.

Za to vrijeme su nas Bugarska i Rumunjska prestigle, a kod nas kao treća opcija figurira živi zid. Znate, to su oni što će tiskati novce u garaži, što misle da je cjepljenje i prskanje iz aviona velika zavjera i trovanje ljudi, to su oni što misle da gljive plaču kad ih ugrizete. Irci su nekad bili najkonzervativniji na svijetu, a danas kad su liberalni daleko su odmakli … Poljaci koji su nekad kod nas prodavali ogledalca danas kupuju naše prehrambene lance. Rumunji su sve karte bacili na industriju budućnosti.

Sve u svemu, bit će nam onako kako biramo ili ne biramo. Demokracija je zajebana stvar. S rezultatima se moramo pomiriti ma kakvi oni bili. 

No automatic alt text available.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s