Dan državnosti, povijest i budućnost …

Koliko ratova, koliko država kroz povijest u nas Hrvata. Teško je i nabrojati. Nadajmo se da je zadnji bio Domovinski. Od stoljeća sedmog, kad smo doselili, do danas, ratovalo se stalno. Prvo smo i sami zauzeli zemlju u ratu s Avarima. Bili smo tada mnogobošci pa smo primili kršćanstvo. I danas se još ne zna sa sigurnošću odakle smo doselili. Prvo priznanje države stiže 879. godine od Pape. Nakon toga ratujemo s Bugarima, Mađarima, Mlečanima, Turcima … Ulazimo u unije s Ugarima, Habsburgovcima, Srbima i Slovencima … imali smo više i manje površine od sadašnje … svašta smo prošli … To su bila takva vremena. Domovinskim ratom smo konačno svoji na svome. 

Danas se vode drugi ratovi. Ekonomski. Puno njih još to nije shvatilo. Gubimo taj rat od Kutli, Mamića i Agrokora … domaćih izdajnika, koji su uz pomoć mnogih zgrtali bogatstvo, a istodobno lomili Hrvatsku. Danas 50% djece želi vani jer ne vidi poštenje u Hrvatskoj. Bakica s pazara se zatvara, kafić zbog kune viška dok se Todorić vozao u helikopteru. Banke smo prodali, naftnu industriju … a samo zato jer smo mi sami sebi bili još veći lopovi.

Avioni se više ne kupuju za rat, avioni se kupuju da se vrati još veća lova kroz strana ulaganja, reklamu turizma, kreditni rejting. To su današnji ratovi.

Doći će vrijeme kad ćemo valjda uvažavati različitosti, biti država u kojoj će pravo i pravda biti jednaki za sve. Radnik i poduzetnik poštovani. Javna uprava reformirana i jeftina, i koja radi za svog državljanina, a ne bahati se.

Hrvatska kakvu svi želimo. 

Kroz vrimena gruba i kroz ljute boje
branili smo casno mi ognjisce svoje
cuvase nam pređi ovu rodnu grudu
nisu zbog slobode ginuli zaludu

Al’ sad evo opet nova zora rudi
posli dugih lita Hrvatska se budi
tu na nasoj zemlji, nas se barjak vije
crven, bijeli, plavi, vise se ne krije

Na kamenu tvrdom o tom slova pisu
od stoljeca sedmog tu Hrvati disu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s