Torcida vrijeđala kapetana

I tako, kažu da je Torcida vrijeđala kapetana Hrvatske, našeg dobrog i poštenog Lukicu. Znate, nije to ništa novo. Torcida ga već dugo vrijeđa da je bankomat Mamiću. I gle čuda, sve se to dokaže na sudu. Znate, bila je jedna utakmica u Splitu 1988.godine, Jugoslavija-Italija 1-1. Tada je Torcida vrijeđala Stojkovića koji se 1986. slikao sa slikom nadolazećeg političara, Slobodana Miloševića. I tada se Torcidu vrijeđalo s ostalih tribina, kako mogu našeg dobrog Piksija tako vrijeđati. … Znate, navijačka scena vidi takve stvari prije običnog čovjeka. Zašto? Zato što to žive, i imaju taj ulični fakultet kojeg akademski obrazovani nemaju. 

Ovih dana vidite da dolazi zatvaranje arhiva, reforma mirovinskog sustava, reforma zdravstvenog sustava … i nije vam to čudno? Sve u isto vrijeme. Nije to izmišljotina naših političara. Davno je još u rimskom dobu nastala parola “Kruha i igara”. Kruh je u ovom slučaju turizam, a igre su uspjesi reprezentacije.

Onaj navijač s onim jednostavnim fakultetom sve to vidi. Običan čovjek ne.

Lukica je sjajan nogometaš, jedan od najboljih na svijetu. Nažalost, i jedan od onih koji je držao kesu Mamiću da napravi ovo hrvatskom nogometu. Sprdnja zvana HNS zapošljava i bivše visoke policijske dužnosnike, neovisno koje su političke opcije. Nikad se tu nije ni radilo o tome kako je čovjek orijentiran nego je li ili nije čovjek.

I zato … pustite da navijači imaju svoje mišljenje … bar radi 1988. godine …

1988. godine – Pred deset hiljada gledalaca na splitskom Poljudu, fudbalske selekcije Jugoslavije i Italije igrale su nerešeno, 1:1 (1:1), u prijateljskom susretu.

Strelci su bili Đanluka Viali u 10. minutu za Italiju i Dragan Jakovljević u 45. minutu za Jugoslaviju.

Od svih aktera na terenu, najupečatljiviji utisak ostavio je Dejan Savićević, koga je poseban žiri posle utakmice proglasio igračem utakmice. Dejo je bio i začetnik akcije u kojoj je Dragan Stojković centrirao Jakovljeviću za jedini gol domaćina.

“Torcida” je na severnoj strani tokom čitavog meča zviždala Stojkoviću, vređala selektora “plavih” Ivicu Osima, goste bodrila uzvicima “Italia, Italia!”, a svaku uspešnu intervenciju čuvara mreže “azura” Valtera Zenge pozdravljala skandiranjem njegovog prezimena.

JUGOSLAVIJA: Vladan Radača (Rad Beograd), Vujadin Stanojković (Vardar Skoplje) – Rade Tošić (Sloboda Tuzla), Branko Miljuš (Hajduk Split), Srećko Katanec (Partizan Beograd), Zoran Vulić (Hajduk), Ljubomir Radanović (Partizan), Dragan Stojković (Crvena zvezda Beograd) – Miodrag Krivokapić (Crvena zvezda), Dragoljub Brnović (Budućnost Podgorica), Darko Pančev (Vardar) – Aljoša Asanović (Hajduk), Dejan Savićević (Budućnost), Dragan Jakovljević (Sarajevo).

ITALIJA: Zenga, Bergomi, Franćini (Maldini), Barezi, Feri, De Agostini (Fuzi), Donadoni, De Napoli, Manćini, Đanini, Viali.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s