Plan predviđen u Planu

Sve ono što smo već platili, i što je trebalo biti napisano u Planu gospodarenja otpadom, treba platiti opet, prvo ide ova sitnica od 825.000 kn. Tada sam u Gradskom vijeću govorio da je PGO nepotpun i zvao sam ga duhovito “Plan za Plan”. Naravno, tada sam i rekao zašto je tome tako, žurilo se jer se bez PGO-a ne možemo prijaviti na nijedan natječaj. A kasnilo se jer je potpuna neorganiziranost bila u Banovini od davnih vremena …

Vlast u Gradu Splitu u ovih godinu dana je obilježena upravo time, željom za brzim (bržim) rješavanjem problema, ali često preko koljena. To ne govori toliko o nesposobnosti trenutnih (velikim dijelom zbog objektivnih problema) već o amaterizmu naše politike (nepripremljenost za dolazak na vlast) i jako slabom javnom sektoru na kojeg naiđu u ostavštini prethodnih vlasti (svaka čast iznimkama, ali nepostojanje dugoročne strategije i neadekvatna radna snaga (rođaci i stranački podobni) uzrokuju sve probleme). Pri tome ne mislim samo na Grad Split nego općenito na sve, uključujući i oporbu.

Taj nametnuti višegodišnji amaterizam je namjeran. Napravile su ga već davno lisice koji su iz tog nereda profitirale. Upravo ovakvim natječjima, a sve to plate građani. Umjesto igrališta, cesta, digitalizacije, novci idu na ovakve stvari. I nije se lako izvući jer su za svoju rodbinu i sebe političari radili i zakone koji ih štite kao nedodirljive na radnom mjestu. Amaterizam se rješava otvorenim i poštenim natječajima, gdje će prava strauka doći na prava mjesta. Nažalost, još smo daleko od toga …

Primjer takve lomljave preko koljena imamo i na žnjanskom platou. Direktor Spalatum DMC-a bez problema kaže da infrastukturu neće trebati ponovno raditi jer će ista biti i za budući DPU. Kako kad tog novog DPU-a nema? Ista stvar je i sa DPU-om Dračevac. Nečiji neodrađeni posao od prije dodatno kompromitiramo. I na to sam ukazivao na sjednicama Gradskog vijeća. Praktički nam vlada radi DPU-a Dračevac.

Da se razumijemo, i žnjanski plato i Dračevac su odlični projekti, ali govore upravo o tom amaterizmu i lomljenju preko koljena, naslijeđenih javnih uprava, tijesnaca s vremenskim rokovima koji se eto lome na zakonskoj dokumentaciji. Kerum je tu bio greziji, on je bez problema to dodjeljivao svojima, Baldasar ništa nije radio, a sadašnja vlast pokušava vrludati utiho vertikalom.

Ovdje konkretno plaćamo 825.000 kuna godinu dana nedonošenja PGO-a (državni plan je bio gotov u siječnju 2017. a nama je trebalo 15 mjeseci za naš). Problem je nepostojanje strategije i neorganiziranost Banovine jer svaka vlast vodi svoju politiku. I nije lako sve to ispraviti.

No automatic alt text available.

U PGO-u je predviđen novac za ove analize iako su one, po meni, trebale već biti u PGO-u:

“Tehnička dokumentacija za analizu stanja i odabir lokacija za izgradnju postrojenja za sortiranje prethodno izdvojenog komunalnog otpada, obradu biootpada, te obradu i reciklažu građevnog otpada.”:

4.1. Izvršiti analizu nastanka miješanog komunalnog opada, biootpada, građevnog otpada i građevnog otpada koji sadržava azbest

4.2. Elaborat izbora lokacije i tehnologija za sortiranje prethodno izdvojenih korisnih sastavnica komunalnog otpada, biološku obradu biootpada i reciklažnog dvorišta za obradu i reciklažu građevnog otpada.

4.3. Elaborat za ocjenu mogućnosti primjene kućnih kompostera

4.4. Analiza potreba uspostave zasebnih sabirnim mjesta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s