Sramotne cijene komercijalnog zakupa gradskih prostora

Sluša me se nešto u Gradskom vijeću  Grad Split diže cijene najma pojedinim iznajmljivačima poslovnih prostora i u ugovor dodaje klauzulu o mogućnosti mijenjanja cijene nakon 2 godine. Tada sam rekao da su cijene užasno niske i da je Grad živo tkivo, tržište određuje cijenu, a ne blokira je se s 5 godina koliko traje ugovor. Znate li kako rade poslovni centri? Imate u ugovoru cijenu + isplaćujete postotak od prometa + ulaganje u zajedničku reklamu. Cijena ovisi naravno o poziciji, ali i o značaju pojedine robne marke, tako da su ugovori Müllera, Zare, H&M-a, koji su mamac za kupce, znatno povoljniji. Jednako tako, ne može se dogoditi da imate 5 trgovaca prehrambenom robom nego samo jednoga, tehničkom jednoga i slično … Nadalje, ne možete vi puniti trgovinu i renovirati je tijekom radnog vremena.

Onog trenutka kad se Grad prema svojoj imovini bude tako odnosio, tada će sve biti zadovoljni, osim mešetara. Poplava bankomata (pa čak i kafe aparata), škrinja za sladoled, fast-foodova, golemih kanturina za smeće, nelegalnog plaketiranja i sličnih stvari “brendira” grad. Označava strategiju turizma. Nažalost u to ide i nestanak proizvođačkih i servisnih obrta jer oni tu trku s cijenama ne mogu pratiti. Grad bi im trebao pomoći, naravno, sve prema strategiji … S druge strane imamo uživo muziku iz sjajno uređenih prostora. Sjajne male restorančiće i kafiće koji su svojom ponudom zasjali na gastronomskoj i ugostiteljskoj sceni. U to spada i noćni klub Central. Uglavnom, u svemu treba naći mjeru da bi svi ili bar velika većina bili zadovoljni, i to cijele godine.

Inače, podignuta cijena najma prostora na Rivi Zagrebačkoj banci na najljepšem mjestu na svijetu i dalje je sramotno niska s (18,5 eura na 20,6 eura – 86 m2, mjesečno prije 11.765 + pdv, sada 13.158 kuna) … Treba to bolje …

Image may contain: sky, tree and outdoor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s