Izumitelji su nositelji svega

I tako … Inovacije … Inovacije su osnova svega … Ako nemaš ljude koji će smisliti nove proizvode, privlačan sustav koji im to olakšava i okruženje koje im pomaže nemaš budućnost. To su 3 osnovne grane s 27 kriterija koji su istraživana od strane Europske komisije. A Hrvatska kao Hrvatska, pri dnu je sa svojim stalnim susjedima u sličnim tablicama, Rumunjskom i Bugarskom.

Na vrhu opet skandinavske države. Sličan poredak je kad gledamo korupciju. Sami pronađite poveznicu. Bez ulaganja u obrazovanje i inovacije nema budućnosti. Svi oni talenti koje i imamo otići će daleko, tamo gdje ih cijene i podržavaju. Zato je odlična vijest o Tehnološkom parku na Dračevcu (1500 zaposlenih), dolasku Rimac automobila i sličnim stvarima … Naravno, sve se to treba i ostvariti. Puno puta smo gledali priče koje su se pokazale kao dobre bajke.

Uz to, prostor je odlična stvar, ali inovatorima (i ne samo njima) trebaju i druge stvari. To uključuje razne financijske olakšice, smanjenje nameta i birokratskih gluposti. Stotine papira, kucanja na vrata, a oni bi se trebali baviti … inovacijom.

E, tu se vraćamo na hranjenje birokracije. Tko će hraniti aparat ako nema papira i nameta … i onda gubimo talente. Odlaze … A poduzetnicima zovu one koji se preko naše birokracije ogrebu za koncesiju za trafiku na Peristilu. Ima li onda smisla tom talentu ostati u Hrvatskoj?

On ode. Ode inovacija. Manje nas je. Nema ko hraniti birokraciju. Odlazi i onaj što nije inovator.

Rado će naše talente financirati Švedska, Finska, Danska … besplatno ih dobiti. Nije to nogomet. 

No automatic alt text available.

Image may contain: text

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s