Projekt REMEDIO, natječaj

Natječaj za 50 (30 običnih i 20 električnih) javnih bicikli. Na 8 lokacija postaviti će se po 5 i više nosača bicikli. Grad Split je dobio bespovratnih 2 milijuna kuna, natječaj se provodi zajedno sa Split parkingom (Split parking 499.600 kuna). Natječaj je u vrijednost 1,1 milijun kuna, ostatak su drugi troškovi …

Dugo pišem o ovakvim sustavima, ne samo bicikla nego i električnih skutera. Pariz ima sustav Velib s 290.000 pretplatnika i 18.200 bicikli, 1.300 stanica (pretplata je €1.70/dan, €8/tjedan, €29/godina (Vélib’ Classique), i €39/godina). Uz pretplatu prvih 30 minuta je besplatno, za sat je 1 euro i kasnije raste (5 sati je 30 eura) kako bi bicikli više cirkulirali.

Split parking d.o.o. je iskazao interes za nabavku istovrsnih bicikala radi proširenja kontingenta javnih gradskih bicikala, s obzirom na činjenicu da se Grad Split usuglasio sa Split parkingom d.o.o. o preuzimanju upravljanjem i održavanjem Sustava javnih bicikala. Grad Split će ovim projektom, kao pilot aktivnost, implementirati Sustav javnog prijevoza putem mješovitog kontingenta električnih i običnih bicikala.

Sredstava plaćanja: kreditna kartica, debitna kartica, nadoplata SMS-om. Usluga mora funkcionirati 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, nakon uplate članarine, sustav korisnicima mora omogućavati najam bicikla u trajanju od 1 minute do maksimalno 24 sata, sustav ne smije zahtijevati od novog korisnika depozit i/ili članarinu u vrijednosti većoj od 100kn (PDV uključen). Treba postojati mogućnost da se bicikl vrati na bilo koju željenu stanicu, mogućnost registracije korisnika putem web stranice.

Zašto je natječaj samo za 1,1 milijun kuna daje odgovor Antonija:

1. Ljudski resursi – obično oko 20-26 posto ukupnog budžeta, i to predstavlja udio plaća postojećih službenika kojima se sufinancira vlastiti udio u projektu (obično 15 ili 20 posto, na INTERREG-ovima je to u pravilu 15%)

2. Putovanja – kod INTERREG-ova projektni tim iz različitih država najčešće održi sastanke svakih par mjeseci, tako ima imate budžetirane troškove službenog puta za projektni tim.

3. Oprema – tematska oprema (u ovom slučaju bicikle) i ako je kupovana oprema za provedbu projekta (najčešće se kupi nova oprema – komp ili skener za članove projektnog tima ako im je postojeća oprema zastarjela).

4. Radovi – ovdi su vjerojatno pod opremom jer predstavljaju jedinstveni predmet nabave i čine manji udio

5. Usluge – projekt mora imati usluge za osiguravanje vidljivosti (dizajn, tisak, oglašavanje…), organizaciju edukacije/konferencije za ljude koji će time upravljati i za javnost, studiju/stručnu podlogu/analizu za provedbu i održivost projektnih aktivnosti i slično

6. Neizravni troškovi (administrativni) – najčešće čine 20% troška ljudskih resursa, i to pokriva uredske troškove (komunalije, papir, tonere…)

 

No automatic alt text available.

 

No automatic alt text available.

 

No automatic alt text available.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s