Analiza Steaue, nije bauk

Steauu se može dobiti agresijom i presingom jer imaju mladu, brzu i tehnički potkovanu ekipu koja igra u sustavu 4-3-3 gdje se bočni igrači spuštaju vrlo nisko u poluprostoru (Man/Morutan). Na taj način žele dobiti vremena s balunom u nogama za prodor jer su tehnički jako dobri, uz to otvaraju prostor bekovima. Svakom utakmicom podižu se u formi, ali protiv 2 teža protivnika izgubili su 1-0 i remizirali 3-3. Gnohere zvan Bizon je bio ozlijeđen i nije spreman za cijelu utakmicu, ali svoj dio kao sidrun može odraditi i bez snage. Ukoliko zaustavimo osovinu Man/Tanase/Morutan možemo dobiti. Zaustaviti ih se može samo stajanjem blizu ili ako ih zakupimo obranom koju znaju prilično lijeno i nezainteresirano odigrati (Juranović i Fomi moraju trčati kao ludi). Posebno će Steaui biti teško ako povedemo i nastavimo presing … Nažalost, Hajduk je toga najmanje pokazao do sada, i pitanje je koliko uopće može jer nemamo tako složenu momčad. I kad igramo presing igramo ga bez dovoljno agresije. To može proći kod tehnički lošijih ekipa koje izgube balun svojim greškama, kod Steaue neće.

OPERACIJA STEAUA: Protiv Rudara su odmarali igrače, odigrali su po poluvrijeme, čisto da se malo rastrče. Ovi sa zvjezdicom kraj imena neće igrati kontra Hajduka:

…………………Balgradean
*Ov. Popescu, Planic, Balasa, Morais
……….Pintilii (*Qaka), *Nedelcu
….*Jakolis, Tanase (Gnohere), Morutan
…………….*Coman (Benzar)

Kontra nas će igrati u sustavu 4-2-3-1 jer su odustali od 4-3-3, s objašnjenjem da za taj sustav trebaju imati bolje igrače 

…………………Balgradean
..Benzar … Planic, Balasa … Morais
………….Pintilii ……… Popescu
….Man ……… Tanase …… Morutan
………………….Gnohere

Steaua je ekipa koja se može proći da je Hajduk na svojih 100%. Pokretljivi su, opasni, ali imaju i svojih mana. Prošle sezone su prošli skupinu Europske lige, čak dobili Lazio u 1/32 u prvoj utakmici, 2 igrača su im otišla, 2 došla.

Najslabija strana Steaue je u obrani lijevi bek Morais i dekoncentracija kod prekida (2 gola primili od Dinama, 2 od PAOK-a). Uz to Gnohere još nije potpuno spreman nakon ozljede. Posebno je bio kritizran Coman koji se mijenja s Morutanom, koji je na to odgovorio s 3 gola u zadnje dvije utakmice. Pretpostavljam da će Coman od njih 2 ostati na klupi. Balasa i Man se prodaju, a i najbolji su im igrači uz Pintiliiu i Tanasea. Jako su pokretljivi bočni napadači (Man i Morutanu) u prilasku iz vrha napada u poluprostor (halfspace) i vrlo okretni kad prime balun. Oba se spuštaju i u svoju polovicu ako treba pa s balunom osvajaju prostor u sredini, čak i proigravaju centralnog napadača dugom loptom.

Kad nema Gnoherea Coman zauzme vrh napada, igra lažnu devetku, ali sad su kupili (vratili) Rusescua, koje će prijaviti za utakmice s Hajdukom. Morutan im je novi igrač, odličan je dribler i mijenja poziciju s Tanaseom, desetka-krilo. Rudaru je u uzvratu dao gol nakon što im je pola obrane izvozao s boka. I to je ta linija tri igrača koju Hajduk mora zaustaviti za proći dalje … Man-Tanase-Morutan … To je ključ, ugušiti tu njihovu pokretljivost. Praktički s dosta trke i naš sustav 4-3-3 bi trebalo mijenjati u 4-2-3-1 (4-5-1).

Uzvratu protiv Rudara praktički nema smisla uopće analizirati desnu stranu jer nisu igrali Man i Benzar.

Osim ovoga, bekovi su im tehnički dobri, ne boje se driblati i sudjelovati u igri, a praktički svaki pojedinac nastavi trku nakon dodavanja. Čak i stoperi. Posebna opasnost je ulazak beka Moraisa u sredinu preko kojeg lako okrenu stranu. Velika odgovornost će tu biti naših prednjih igrača, i ne bude li koncentrirane povratne trke Đure i Hamze, neće biti dobro. Zadnji vezni imat će zadatak pripaziti i na ulaske Pintiliiua dijagonalno u sam vrh napada.

Bekovi imaju odlične centaršuteve, čak i iz samog bloka, a da ne govorim kad su slobodni ili s poluodstojanja. Na česte i dobre centaršuteve posebno moraju biti oprezni naši suprotni bekovi jer krila ulaze na drugu stativu agresivno. Ova pokretljivost bekova ostavlja i velike rupe iza njihovih leđa. Jednako tako prednji bočni znaju zaspat pa je opterećnjem na bokovima Rudar radio dosta problema prvu utakmicu.

Kod kornera u napadu im 6 igrača stane na gol crtu. Dinamu B. su dali gol direktno iz kornera. Drugi gol iz kornera su dali Dinamo kad 3 igrača rade blok za igrača s druge stative koji dolazi sam na udarac na visinu penala. Još znaju iz kornera kratko odigrati suigraču pa praktički izvesti skraćeni korner. Kod slobodnog udarca s poludistance rade blokove na vrhu 16 metara gdje dio igrača ide na skok, a dio na drugu stativu.

U prvom dvoboju s Rudarom igrala je ta standardna desna strana Man-Benzar. Man radi isto kao Morutan s lijeve strane i preko centra dolazi po loptu. Otvara prostor Benzaru.

Koncentracija, koncentracija, koncentracija … svih 95. minuta … Lakše se koncentrirati protiv boljih ekipa jer si stalno na iglama, smo tada treba i odraditi sve zbog njihove kvalitete. Nije čudno da mi rupe u koncentraciji i “lako ćemo” imamo kad povedemo. I onda upadnemo u rupu u deset minuta kad primimo gol. Panika.

Steauu možemo proći uz dozu sreće, i puno trke i koncentracije. Nije to ekipa iz samog vrha, ali su pokretljivi i opasni, one prilike koje smo dali Slaviji oni neće propustiti, dat će gol i iz puno manje ponuđenoga.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s