Zeleni otok, kotar kriv?!

Danas opet stara teza da kotari moraju dogovoriti s ljudima gdje će kontejneri. Nešto što 20 godina nije dogovoreno. Tko je tu lud? Mi smo takvi ljudi da nitko ne želi smeće ispred svog ulaza, a politika pere ruke od odluke. I sad Čistoća ima tisuće kontejnera koje nema gdje staviti.

Ima Grad odrediti gdje će biti zeleni otok. Odnosno svakom ulazu njegov kontejner. Odnosno svakom stanu njegovu kanta. Kad dođe do toga, tada će svatko paziti što i kako baca jer će njemu njegovo smrditi pod nosom. Mislim … za šta biramo političare nego da donose odluke?

Pri tome je najbitniji biootpad. Treba organizirati sakupljanje od vrata do vrata svugdje gdje je to moguće. Time se najviše primarno razdvaja na mjestu nastajanja. Kontejneri su trebali biti zaključani, i tamo gdje je moguće poluukopani jer više stane otpada te manje smrdi. A tko će to organizirati kad eto vrhunac je da dobijemo papir u kojem piše svima da nas je po troje u stanu. I da nam to predsjednik kućnog savjeta potpiše i pečatira …. a majke ti …

Kod nas sve naopako. Svi i dalje vrte glavom, i sliježu ramenima.

Pri tome ne treba zaboraviti ni Fond koji ne raspisuje natječaj za spremnike gdje smo se prijavili za 30.612 komada.

U tom nizu dalje idu reciklažna dvorišta, sortirnica i kompostana kojih i dalje nema. Privatnik nas gotovo ucjenjuje, za 4 reciklažna dvorišta se rade tek papiri, a kompostana, sortirnica i građevinsko reciklažno su sanak pusti … i za njih se rade papiri zamislite, za pronalazak pozicija. Radi ih baś EKOINA za nekih 900.000 kunića, koja je i napisala u Planu da treba Plan za pronaći dvorišta …

Di su kante za biootpad? I di ćemo s njim ako i kante dođu? Dati privatniku? Voziti ga 400 kilometara? Biti ucjenjivani za cijenu?

Triba li dalje? Lećevica? Tek neki sramežljivi natječaji idu. Mogla bi biti gotova 2024.

Apsurd do apsurda, a 1.11. moramo imati sustav … kiselimo se 10 godina …

Da bi jutros oštro zaprijetili kotarima, kao i prije 20 godina … i što mislite oće se u kotaru dogovoriti …

 

No automatic alt text available.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s