Građani krivi za neisporučene spremnike?!

[NERAD I NERED DOLAZE NA NAPLATU – PLATIT ĆE GRAĐANI] Medijski napadi na građane (?!) zbog otpada ne prestaju, a politika kriva jer nije ništa odradila. Upozoravamo na to godinama. Prvo smo odvajali novce za Karepovac pa Kerum uzeo za zapadnu obalu. Nakon toga bili smo po zakonu trebali imat 315 zelenih otoka i 7 reciklažnih dvorišta. I to na sljedeći način, kotar predlaže, a gradska služba odlučuje. Po ZAKONU!

Normalno, kotar ne može ništa odlučiti, a grad gura glavu u pijesak. Kotar će optužit da se građani ne mogu dogovoriti. Čistoću boli briga, nisu ludi prozivat politiku. I sad je panika. Sad dolaze PENALI.Tko će ih platiti? Građani.

Od 315 zelenih otoka Baldasar ne rješava ništa jer Bože moj treba tada riješiti kompostanu, sortirnicu, reciklažna dvorišta, Karepovac, Lećevicu … a novci trebaju za druge stvari, gomilu prekomjerno zaposlenih, cestu od kuće do dućana … Štetočina nije ništa napravila, čak je krive čestice prijavio pod reciklažna dvoriśta.

I lagano dolazimo do 2018. godine. Ništa i dalje nije napravljeno. Grad prvo kasni godinu dana s donošenjem Plana. Plana koji je napravljen čisto kao Plan za Plan. Pa tako sad EKOINA radi Plan za mjesta gdje bi trebalo nešto staviti. Za 900.000 kuna. Treba li napomenuti da je EKOINA napisala u prvom Planu tako, da može raditi daljnje planove.

Trenutno imamo samo 40 kompletiranih zelenih otoka. Reciklažna dvorišta tek rade papire, 2 nemaju ni pozicije. Kompostana? Sortirnica? Sakupljanje od vrata do vrata? Ništa. Nula. Cijenom nas sad stiska i privatnik koji otkupljuje sortirano.

I nije da nisam lajao i upozoravao. Nije da nisu udruge upozoravale. Samo, nikoga nije bila briga. Sada treba plaćati penale i skupi otkup. Do 1.11. treba uspostaviti cijeli sustav. Znalo se to prije 2 godine kad je donesen državni Plan. Prije 2 godine.

Međutim, vertikala se štiti po vertikali. Fondovi kasne s natječajima, Lećevica kasni, Županija kasni, nema dogovora sa susjednim općinama oko kompostane-opet stranačke kolege, i do najnižega-kotari-opet stranačke kolege.

I sad je evo Čistoća pukla …mjesec dana prije kraja.

I tko je kriv? POLITIKA. Tko će platiti? GRAĐANI. Kako će platiti? Financijski: penale Fondu, skupljim odvozom zbog katastrofalne organizacije. Ekološki: bit će otpada svugdje, opet će gomila na Karepovac. I konačno posljednje, a najbitnije: ZDRAVLJEM.

I da, mi smo krivi. Mi biramo sve takve. Boli nas briga i za otpad i za zdravlje.

Živimo, dok možemo.

 

Image may contain: text and outdoor