Neboderi na potezu Žnjan-Duilovo

Većina je nedavno zbog natječaja obratila pozornost na prostor žnjanskog platoa, međutim, mediji ne ističu dovoljno i dio istog natječaja koji je proveden za prijedlog rješenja za kontaktni dio Trstenika i Duilova. Tu imamo nacrtan i priličan broj nebodera (na Duilovu 2 od 17 etaža i 4 od 13 etaža na zemlji Importanne resorta preko puta hotela Zagreb te jedan od 19 etaža na Trsteniku kod hotela Split).

Svaka vlast treba novce za razvoj grada i svoje projekte, za plaće, samo je pitanje na koji način dolazi do novaca. Neki prodaju kulturnu baštinu u samoj palači, neki prodaju nekretnine na sjajnim lokacijama, neki na lošijim lokacijama, ali razvojno.

Naravno, svaki investitor bi gradio na najboljoj poziciji na svijetu, južnoj strani Splita. Vrijednost uloženog odmah se vrati, a dalje se samo zarađuje. Ulaganja u Hrvatsku su zbog naše birokracije i političke nesigurnosti katastrofalna. Čak 80% ulaganja otpada na EU fondove, a od tamo povlačimo samo 9%. I što se onda događa. Vlasti su pod velikim pritiskom. I naravno, investitori kao pravi trgovci to koriste. Nije lud graditi na Karepovcu, gradit će na Žnjanu ili Bačvicama. Nije lud graditi prizemnicu. “Ako već dajem novce gradit ću što više, dobro meni, a dobro i gradu”.

Samo, je li baš tako. Istina, grad će dobiti novce, ali izgubiti prostor. Trajno. Inače, nemam ništa protiv nebodera ako ih je neovisna struka nacrtala u skladu s prostorom na javnim natječajima, odnosno, ukoliko je ostao javni prostor koji će građanima poboljšati život. Neboderima i visinom bi se trebao dobiti prostor na zemlji, ali na kraju ni to ne bude tako već se sve zabetonira. Uostalom, pogledajte najnovije projekte na Trsteniku, Žnjanu, Kili … beton, beton, beton …

Osim ovoga, na slikama se vidi i marina Orišac (početak od hotela Zagreb put Stobreča), a izbrisana je ona na Duilovu. Ovu marinu Orišac već kroz planove gura županija, ali sve to ide u tiho, vjerojatno da bi se utjecalo na cijenu zemljišta. Jednako tako, izbrisana je u ovom dobitnom radu ona marina na Duilovu, nacrtana još 2006. godine. Iako, žiri se u svom ocjenjivanju nije složio s brisanjem.

Komisija za urbanizam je bila kao dodatnu točku dobila primjedbu tvrtke koja je trebala raditi UPU za ovaj dio Duilova, kako Grad namjerno opstruira izradu istoga. I sad, na kraju je isteklo zakonsko vrijeme za izradu tog UPU-a pa sve mora ponoviti.

Trenutno nije ni pokrenut postupak izrade, a i pitanje je kad će i kako će se pokrenuti …

 

 

Riva Duilovo s trgovačko-ugostiteljskim sadržajima te hotelskim kompleksima u pozadini (2 od 17 etaža i 4 od 13)
Image may contain: sky, outdoor and water
Stambeno-turistička zona Duilova na čestici Importanne resorta
No automatic alt text available.
Zona Trstenika s velikim neboderom kod hotela Split (19 etaža)
Image may contain: sky, outdoor and water
Sportski i zdravstveni hoteli, stambeni i hotelsko-poslovni blokovi na Trsteniku
No automatic alt text available.
Trstenik od heliodroma do hotela Split
Image may contain: outdoor
Marina Orišac od hotela Split prema Stobreču (300+400 vezova), izbrisana marina Duilovo (400 vezova)
No automatic alt text available.
jedan od dobitnih radova 2009. godine predvidio je neboder od 25 etaža
Image may contain: sky

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s