Zemlja apsurda i egotripova

[ZEMLJA APSURDA I EGOTRIPOVA] Odakle početi? Mogu odakle hoću. Politika, sport, društvo, mediji … U ovoj državi nitko nije kriv za išta loše, a svi su zaslužni i za ono dobro za što nisu ni prstom makli. Na ovo ranojutarnje razmišljanje me potakla današnja Slobodna u kojoj svaka stranica donosi takve apsurde. Hrvatska jednostavno s ovakim načinom razmišljanja koje se provlači i kroz lažne vijesti jednostavno nema šansu u budućnosti. Čak ni ta čista rasa koja se pokuśava izgraditi. Gdje nam nestane kršćanski odgoj izlaskom iz crkve? Na prvom kantunu …

Image may contain: one or more people, sky, outdoor and nature

STRANCI I IZBJEGLICE
Mi smo sami sebi Bogom dani kad idemo u Njemačku trbuhom za kruhom, a Sirijci su nam šporke izbjeglice. Silovanje kad radi naš čovjek je pomahnitali luđak, a kad Sirijac radi je cijela nacija kriva. Molimo strance da dođu radit kod nas, ali policija će mlatiti izbjeglice kad prolaze u Europu. Valjda očekujemo da kod nas dolaze nuklearni fizičari jer smo zemlja Bogom data, a iz nje odlaze naši studenti i ne vraćaju se. Pa kod nas ni te izbjeglice ne žele ostati jer smo im jadniji od njihove države, a zaustavljamo ih i mlatimo. Zbog čega? Nekog eura što će nam dati EU? Štitimo kršćanstvo kao u križarskim ratovima? Da, to nam je još samo jedan nametnuti smrad kojeg mi kao dokazani balkanski zahod rado prihvaćamo. Dakle apsurd, želimo strance stručnjake koji će ostati, a ne želimo ljude strance koji prolaze.

POLITIKA:
Naljutio se u svojoj kolumni Ivanišević na gradonačelnika na spomen da je Austrougarska vlast izgradila zadnje dobro u gradu Splitu, i pritom napominje sve što se u socijalizmu napravilo i kako gradonačelnik i današnja vlast sve pokušavaju duboko zakopati. U jednu ruku ima pravo. HDZ je takav, neće doći na pobjedu protiv antifašizma i odati počast žrtvama, ali će svi doći na pohrvaćenje splitske općine. Iako je veliki vođa Franjo Tuđman bio i veliki antifašist pa čak i predsjednik beogradskog Partizana. Međutim, uz to hvalisanje socijalizma Ivanišević i taj veliki razvoj Splita neće nepomenuti kakav bi Split bio da je recimo ostao pod Austrijom. Što bi se tek tada izgradilo? Kakav bi sada red u državi imali? Jer ne treba zaboraviti, razmišljanje Balkana koje se ogleda u HDZ-u i Ivaniševiću, u svakom neradu državnih službi upravo potiče iz tog socijalizma … a zamislite kakvo bi bilo da smo ostali pod Austrijom. Ne treba se svoje povijesti sramiti, takva je kakva je, ali treba biti realan u ocjenjivanju iste.

Nakon ministra Kuščevića i njegove G točke da ne može digitalizirati upravu dok nemamo 5G mrežu pa Plenkovića da ove ocjene Doing businessa i kompetitivnosti rade neke privatne tvrtke, a da su mediji krivi, pa i samog Grada Splita da nema komunalnih problema, sad imamo i ministra Pavića da će oni sad u prvom kvartalu sve popraviti jer će se firma otvoriti iz svoje fotelje.

Kad sve to pročitate nije čudno da smo tu gdje jesmo. Taj odmak od stvarnosti u glavama naših političara je kao da im je u glavi iscurio uran u nuklearnoj centrali pa napravio ogromnu rupetinu. Zamislite, naš ministar ide po tim anketama i on će ciljano poboljšati jednu točku da budemo bolje plasirani.?! A majke ti mile … Ka djeca u dječjem vrtiću. Vrati moje Barbice.

Naravno, potrebne su oštre i beskompromisne reforme kojima bi se vratilo povjerenje naroda u institucije. Potrebno je maknuti županije i 8.000 od 13.000 političara … a ubacivanje jednog programa je kao da čepom od vina krpimo rupu od torpeda.

SPORT
I za kraj nova kolumna barda i intervju Šalinović. Dobro Slobodna nije pukla na tom mjestu od ega i demagogije. Bard upinje u slavnu prošlost Hajduka i uspoređuje sadašnje stanje jer ne može više istrpiti da i sada projekt ima 37.000 članova, da je mučao kad su legende uništavale Hajduka pa sad ne spominje tu bližu povijest. I ne samo to, toliko ga ego dere saznanjem da Grad Split u sjajnom projektu radi spoj kulture i sporta na ruti od Gripa preko Bačvica i Poljuda s muzejom na Poljudu da opet šalje pisma o muzeju sporta. Na Gripama se pokazalo koliko ozbiljno se to radilo. Toliko da ovaj projekt spoja kulture i sporta izgleda kao hrvatska raketa u svemiru prema muzeju. Ne daj Bože da to bard spomene i svojoj kolumni.

Šalinović eto ima još jednom potrebu obratiti se javnosti s još jednim ponavljanjem njegove istine. I pri tome ne samo da je on gotovo osudio Mamića, proveo Zakon o sportu, posvađao HNS i HDZ, vrijednost igrača Hajduka doveli do najveće ikad (odlasci Ohandze i Ercega se nisu primjetili) nego je apsolutno sve do odlaska Kosa bilo sjajno. Gotovo da smo europski prvaci bili. Naravno, demagoški i pokunjeno će uzeti dio krivice, i to zbog odluka NO-a kao podilaženju navijačima … toliko prozirno, kao i bard na prethodnoj stranici. I naravno, pri tome ne suzdržavajući se od držanja lekcija svima. Ego i demagaogija level Bog.

Dakle, Hajduk prije Šalinovića i poslije njega ne postoji. Prethodnici nisu ostavili ogromnu vrijednost u igračima koji su prodani, a novci potrošeni do razine probkema s likvidnošću, suci ne kradu Hajduk i dalje, disciplinski organi ne kažnjavaju Hajduk, HNS se raspao, Hajduk ima jednakost u HNS-u, nad navijačima se ne provodi represija, ugovori nekim igračima nisu previsoki, kvaliteta pojačanja je sjajna, svi dovedeni igrači su ostavili srce na terenu od Futacsa na dalje, marketing i PR su sjajni, a strategija implementirana i provodi se već 2 godine. How yes no.

Naravno, bilo je puno dobrih stvari NO-a, kao i kod prethodnika. Bilo je i puno grešaka u samom projektu od kojih ne treba bježati, od potrebe veće transparentnosti poslovanja kluba do boljih izbora za Nadzorni odbor, i do veće odgovornosti jer ipak Naš Hajduk je sada vlasnik 25% dionica.

Niśta Šalinović nije dalje od hrvatske stvarnosti. Kakav god ego i organizacija poslovanja bili u politici, Uljaniku, Agrokoru, takva je i kod njega. I zato ga ne treba kriviti. Izgubljen pojam vremena i stvarnosti u Hrvatskoj je na svim razinama i nikakav PR Šalinovića, Plenkovića, Pavića i ostale ekipe ih ne može oprati. Moral je dotaknuo dno, od Crkve do običnih građana. I potreban nam je potpuni reset i pomirenje na svim razinama, zasukanje rukava i rad, kvalitetan i pošten … Sjedim tamo u Gradskom vijeću i u očima mi samo padaju maske velike većine tih ljudi koji se politički i medijski prikazuju kao veliki znalci, a veze nemaju o ničemu … samo gomila demagogije i PR-a

Trenutno smo toliko jadni da nas može povući naprijed samo ujedinjenje svih pametnih i zdravorazumskih, tolerantnih snaga iz svih pora društva. Pri tome mislim iz svih stranaka, iz Crkve, medija, iz druśtva … ali to se naravno neće dogoditi … svako će i dalje vući na svoju stranu, teško optužujući onu drugu i pritom govoriti kako nema nikih problema (kod ovoga nikih problema odmah se sjetim kako naslovi trenutno dominiraju da Bandić ima 11 zastupnika u Saboru, govoreći o dnu dna morala koji vlada Hrvatskom)

Polako umiremo kao zahod Europe … onaj poljski zahod, u dnu polja, daleko od čvrstih zidova tople kuće …

(Mora sam ovo napisat, puka bi da nisam) 😂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s