Kraljevstvo za strategiju …

Nije Vulić kriv, nije Ivanovski kriv, nije Caktaš kriv … kriv je sustav koji je sve to dozvolio … u današnjem Hajduku je moguće birati utakmice koje ćeš igrati, možeš dijeliti ogromne ugovor pa dovest klub u problem s likvidnošću iako prodaš igrača za 6 milijuna eura, trener se može bahato preko medija odnosit prema trenerima mlađih kategorija, Hajduk s igračem više ne može stvoriti priliku kontra Gorice. I naravno, kriv je Vuliću uvijek sudac, kao i prije 10 godina. Osim projekta, veliki dio Hajduka je tu i ostao, na tom nivou.

Gorica biži Hajduku 10 bodova, gol daje igrač koji je hit prvenstva, a nuđen Hajduku pa ga je Branco ocjenio neperspektivnim. Zato je Ivanovski perspektivan, a Filip sjajna prilika. Član Nadzornog odbora je zato opet imao za shodno objasniti svima kako je u klubu sve odrađeno u najboljem redu i nema nikih problema. Čak je sređen i odnos s HNS-om, što je najbolje osjetila o danas Torcida.

Tu smo gdje jesmo. Ispleskani u ovoj iskorak lekciji koja je očitana svima, i dokaz kako nije lako raditi ni s novcima ako ne znaš posao.

Neće ni sutra biti lako, koga god odabrali u Nadzorni odbor, dok god se ne donese strategija kluba. Ne zato što će klub sa strategijom letjeti. Ne treba se zavaravati, jer je opet sve do kvalitete ljudi, njihovog znanja i poštenja. Jednostavno, mora se znati tko šta radi, tko šta govori. Ciljevi moraju biti jasni, kao i način kako do tog cilja doći, a s time dolazi i do odgovornosti. Ovako, odgovornosti nema, samo PR i demagogija.

Hajduk nije homogeno tijelo kao što su navijači od početka u svom projektu. I to je najveći problem. Tamo joś uvijek nema Žana i ekipe koja će udariti šakom o stol kad treba, odnosno odigrati pametno u svakom trenutku. Luta se, vjeruje svakome zbog svog neznanja, i uz uvijek neskrivene ambicije radi se posao koji nije tvoj.

Trener bi bio PR, PR ne bi bio PR, predsjednik bi bio tajnik, nadzornik bi bio predsjednik, igrač bi bio sportski direktor, sportski direktor bi bio nadzornik …

Miševi kolo vode …

Image may contain: indoor


Nadam se da će se strategije po odjelima donijeti što prije jer se ništa neće promijeniti. Izabrat ćemo Nadzorni odbor gdje će svako vući po svome, a to će odvesti u daljnje sukobe. Naravno, dobro je da ljudi u Nadzornom odboru različito razmišljaju, ali cilj mora biti svima isti. Gadno je kad su ciljevi različiti.

Tada će Hajduk znati odabrati karakter i znanje, kod igrača i kod djelatnika. Zatvorenih očiju će se moć reć tko može doći u mlađe kategorije, a tko u prvu momčad, tko može biti sportski direktor, a tko trener. I svi će oni imati svoj sveti cilj, a neće provoditi svoj kao što je sada slučaj.

Prije 50 dana sam napisao sličan tekat, uspoređujući Hajduk s RNK Splitom, samo nije bilo kolača i teće fažola … nažalost, joś uvijek se ništa nije promijenilo. Ni u ponašanju ni u razmišljanju. A sport je čudna biljka, nema stajanja … ili jesi ili nisi … ili znaš ili ne znaš …

Nadam se samo da smo svi naučili svoju lekciju … ili, ono što je još bitnije, nadam se da će oni što dolaze, iz svih grešaka prethodnika, dobiti jedno dragocjeno iskustvo i ne ponoviti greške … a iskustvo je bogme prilično bogato …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s