Ni okviri s bankomatima se ne smiju postavljati bez konzervatora

I kažu, nakon knauf gašenja mjenjačnice pojavio se bankomat s aluminijskim zatvorom umjesto stogodišnjih drvenih vrata (inače, tamo je od srpnja). Je li? Samo, što kaže GUP za A zonu zaštite. Kaže, ne može:

“Otvori na kući mogu se mijenjati isključivo prema konzervatorskim smjernicama ili konzervatorskoj podlozi u skladu s valorizacijom kuće, što znači da se mogu otvoriti zazidani prozori ako to odgovara stilskom pročišćavanju kuće, ili ako naknadno otvoreni prozori negiraju funkcionalnost građevine.”

“Korištenje javnih površina u ugostiteljske svrhe, reklamni panoi, bankomati, zaštitne rešetke i rolete na dućanskim vratima i prozorima, kao i korištenje javnih površina u druge komercijalne svrhe propisuje Odluka o komunalnom redu Grada Splita prema smjernicama nadležnog Konzervatorskog odjela u Splitu.”
############################################################################
Samo je pitanje hoće li se Grad držati svojih postojećih akata (GUP i Odluka o komunalnom redu)
############################################################################
Inače, na naš prigovor u rujnu na tematskoj sjednici kako je sramota kako se odustalo od donošenja nove Odluke o komunalnom redu u ljeto 2018. Grad se pravdao donošenjem novog Zakona o komunalnom gospodarstvu. Naravno, to je bilo samo još jedno od opravdanja kad nešto ne želite napraviti jer je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću na razini države otvoreno 16.3.2018. a ja nakon toga dobio odgovor od Grada 4.4.2018. na svoje pitanje kako je u tijeku postupak izmjena gradske odluke. Naravno, Grad se povukao i pustio da prođe sezona. Navikao sam. To je politika i alati kojom se koristi. Gledati u oči i govoriti neistinu.

Međutim, sada se jedna po jedna smjernica prihvaća i to je odlična stvar. Osnovana je u rujnu i Radna grupa za novu Odluku o komunalnom redu koja ga u 2 mjeseca još nije izbacila, ali ne treba gubiti nadu nego pritiskati, argumentirano za dobrobit grada.

Image may contain: people standing

Image may contain: text

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s