Jedan jedini Frane Matošić

Frane, 100 godina od rođenja jednog, jedinstvenog, a novog Frane nema ni približno na Poljudu … I to je trenutno najveći poraz Hajduka, a ne trenutna tablica i igra. To sve je samo produkt nedostatka novog Frane.

A novi Frane, nakon što se rodi, danas mora odrastati u složenom klubu. U ono vrijeme takvi su se odmah prepoznali, i slušali, i poštovali, i bili autoriteti. I to ne za sebe već za Hajduk.

Nakon nekog vremena pojavila se 90-ih iskusnija ekipa koja je bila klapa. Ali, imali su i znanje i kvalitetu. I imali su jednog istaknutog kojeg su isturili kao kapetana. Normalno, svi mlađi koji dođu morali su se prilagoditi.

Danas je opet neko novo vrijeme. Kvalitete je nestalo, puno je ljudi sa strane, a uprave lutaju … i onda miševi kolo vode.

Odricanje od trake kapetana. Bojkotiranje. Praktički mijenjanje trenera. Skidanje trake drugome. Svađa oko pucanja penala i slobodnih udaraca. Gluma ozljede. Uvjetovanja odlaska iz kluba. Nema ni F od Frane. Ma ne ni F nego ova kraća crtica na samom F.

Pri tome, pisao sam puno puta da velika većina njih ne razumiju ni promil onoga što je danas klub. Ne razumiju da gomila tih momaka odvaja zadnju kunu da bi netko vozio Porsche. A Frane je igrao za ljubav. Najgore mi je od svega kad dođu pozdravit publiku nakon utakmice, a ne razumiju zašto su došli. Ne razumiju jer već iduću glume neke zvijezde …

Pri tome ne želim biti ni nepravedan prema onima koji daju svaki put sve od sebe, tipa Jure. A onda i nepravdu koju takav kapetan trpi jer ima povodljivu ili lošu upravu koja će tolerirati gluposti i klanove u ekipi.

I da, treba biti realan, svijet je danas puno drugačiji. Puno teže je igraču razumjeti što to znači Frane. Okružen je menadžerima, roditeljima i prijateljima koji odrastaju u materijalnom svijetu, i koji na njega tako i utiču. “Više vrijediś, bolji si, spasi se …” I onda igraču bude normalno odbiti traku ili odbiti igrati jer je on centar svijeta, a ne Hajduk.

A Frani je bio Hajduk pa Hajduk i onda opet Hajduk … pa onda navijači … pa onda svi igrači … On je jednom Titu u to vrijeme rekao NE. Kao što se i jednom Tuđmanu reklo NE 90-ih.

Da se razumijemo, u današnje vrijeme sve razine u klubu moraju imati Franu. Tada ćemo iz juniora imati 10 kapetana s kojima bi Frane bio ponosan.

Jedna od rijetkih iznimki u posljednje vrijeme je bio Pašalić. Ponašanje, stav, srce, uz svu kvalitetu koju je imao … Nažalost, financijska situacija je tada bila užasna …

Odnijeti vijenac Frani kao znak vječnog poštovanja je obaveza. Ali Frani bi odozgo bilo puno bitnije da konačno u klubu shvate što znači biti kapetan Hajduka i kako klub napraviti onakvim da bude strah i trepet svakom protivniku pa i ako nema u nekom trenutku dovoljno kvalitete.

💙

 

Image may contain: 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s