Živio novi trener …

[ BAGAJE TRENERA SU UVIJEK SPREMNE ] Smijenjen Vulić, novi trener Oreščanin. Očekivano. Hajduk nije ništa napredovao, dapače. U igri sa Slavenom se nije vidjelo apsolutno ništa, a Vulić iznenađuje onom svojom: oni su nas stisli, umjesto mi njih. Pa tko je tu trener? U nogometu, osim onoga nekadašnjeg “ajmooo” treba i nešto puno više. Vulić je trener koji bi vjerojatno mogao voditi samo 20 domaćih momaka, na ono “ajmooo”. Naravno, upitno je i to kako bi na kraju završilo. Borbeno da, ali kvalitetno na centaršut s poluodstojanja … Predsjednik je vjerojatno uzeo medijski mir podržavajući njegov izbor pa ako prođe prođe. Nije prošlo. Drugo je bit trener u RNK-u.

Novi trener je Oreščanin. Nova generacija “laptop trenera” kako ih popularno zovu. I sigurno će imati što naučiti igrače, što se vidjelo i na utakmicama druge momčadi. Uigrani mehanizmi, posjed … napredak igrača.

Često se kod nas kaže, ne možeš od gov** napravit pitu. Ipak, Carillo je neke igrače naučio puno toga, Burić je naučio igrače, Tudor je naučio igrače pa i Kopić … i niti jedan nije uspio do kraja … ali su pojedini igrači napredovali, prodali se, i održali Hajduk …

Ipak, meni je najdraži trener Špaco. Nekima se sviđao, nekima ne, ali je činjenica da je s njim Hajduk ostvario neke od svojih najvećih pobjeda. I nikad nije s laptopom radio, ali je imao onaj trenerski kod, na tragu Kaliterne i Ivića … furbariju, zajeb, nadmudrivanje na terenu. E, takve trener ja volim, inteligente, koji stavi vršu za pojedinog protivnika, u koju se ovaj uvati i ne može vanka.

Šteta je za drugu momčad da ih napušta Oreščanin, bolje bi bilo da je ostao i razvijao ih u pravom smjeru, a da je za prvu momčad pronađen takav, iskusniji trener na tržištu. Naravno, to ne znači da neće sve ispasti najbolje za Hajduk.

U prvoj momčadi ga očekuje puno toga, posljednje Vulićeve riječi su upućivale na to. Od glume ozljeda, šetnje trake, do potrebe raščišćavanja odonosa. Svakako se ovom potezu kluba najviše mogu radovati oni igrači koji su u drugoj ekipi napredovali. Dobit će trenera koji ih razumije, od mušica do postavki na terenu. I dobit će igru koju su igrali.

Kako će stariji i iskusniji reagirati na povratak laptopa, kako će Caktaš reagirati koji spada pod posebnu skupinu, kako će se Oreščanin, sportski direktor i predsjednik odnositi prema njemu … bit će svakako zanimljivo gledati.

Oreščanin ima puno bolji materijal nego u drugoj momčadi i ovo je njemu sjajna prilika da pokaže sav svoj potencijal, a za to uvijek uz znanje treba i puno drugih stvari. U prvom redu odnos igrača, koji ne mora nužno biti povezan s prvim trenerom. Njihove glave pune i menadžeri, ponude, odnosi s upravom …

Svakako od njega mogu puno naučiti, i prodati se skuplje … pitanje je samo kad će to shvatiti, da se trenera ne buža već podržava. Jednako tako, to mora i uprava shvatiti …

Na kraju, postavlja se i pitanje sportskog direktora … je li on pravi za Hajduk nakon svih ovih promjena …

U kakvom je igračkom stanju Hajduk sada, sigurno je svima bliže gov** nego piti, ali ako ćemo gledati budžete onda je to jedno jako skupo gov** … po meni, kako god ta kvaliteta sada izgledala, ona je sigurno najmanje treća u ligi … I tako treba tretirati svakog trenera Hajduka, a ne da izjavljuje da je i Slaven Belupo jak.

Poželimo sreću i Oreščaninu, trebat će mu …

 

No automatic alt text available.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s