Promjene u UEFA klupskim natjecanjima

Jučer je Izvršni Odbor UEFA-e izglasao promjene koje je zagovarala ECA-a te je odlučio proširiti broj klubova u grupnoj fazi europskih natjecanja. Tada je objavljeno da je najvjerojatnija opcija treće natjecanje s 32 kluba, ali nije bilo detalja. Time bi se grupna faza Europske lige smanjila za 16 klubova (48 na 32), ali novo bi natjecanje s 32 kluba ukupni broj sudionika grupnih natjecanja povećao s trenutnih 80 na 96 klubova. Sada je UEFA u dogovoru s ECA-om objavila i detalje novog natjecanja.

>> Skupština ECA-e u Splitu: Klubovi dali zeleno svjetlo za uvođenje trećeg europskog natjecanja

Praktički dosadašnja Europska liga postaje Liga prvaka 2, a treće natjecanje je oslabljena Europska liga, iako ih UEFA zove Europska liga i (trenutno) Europska liga 2. Međutim, plasman u ovu Europsku ligu, osim svih prvaka država plasiranih ispod 11. pozicije, više nemaju klubovi država nižeplasirani od 15. pozicije, već oni idu u Europsku ligu 2. Očekivalo se sasvim suprotno, da se natjecanje počinje iz Europske lige pa da lošiji idu u Europsku ligu 2. Na ovaj način UEFA je izrazito favorizirala prvake i prvih 15 država na ljestvici. Uz to, tim državama ostaje u kvalifikacijama Europske lige i trećeplasirani (7.-15. pozicija), od kojih 7.-12. plasirani ima siguran plasman u skupine Europske lige 2. Hoće li ovo konačno otvoriti oči vladajućim strukturama HNS za provođenje reformi?

Prilično je nezadovoljnih na tu prvu vijest. Najčešća primjedba je da prvaci država koji ispadnu iz 2. i 3. kola kvalifikacija za Ligu prvaka sada imaju čak i treću opciju plasmana u skupine, u Europsku ligu 2. Dva puta mogu ispasti (CL i EL) i završiti u novom natjecanju. Naime, deset onih koji ispadnu iz 2. kola natjecanja LP i šest iz 3. kola LP ulaze u kvalifikacije Europske lige, a ako i tamo ne uspiju idu u Europsku ligu 2 gdje su i svi hrvatski klubovi (osim prvaka). Ali to nije sve, od tih par klubova iz LP, neki čak mogu bez pobjede ući u skupine Europske lige 2. Za razliku od njih, klubovima, među kojima su i naši (od 16. pozicije na dalje) ostaje kao i do sada samo jedna prilika, i to u toj oslabljenoj Europskoj ligi, Europskoj ligi 2. Ostaje i za vidjeti koliko će sedmoplasiranom klubu Engleske, Italije, Španjolske i Njemačke biti zanimljivo igrati to treće natjecanje.

Samim time će nas jako koštati politika HNS-a upregnuta u guranje Dinama koji sam ne može iznijeti Hrvatsku na 15. poziciju. Naime, loše sudačke odluke, politika posudbi i prvokupa između Dinama Lokomotive, ne ulaganje u HNL na način da se jednako razvija u svim krajevima, kriminaliziranje navijača, nepromijenjen sustav bez doigravanja, odbijaju sponzore od HNL-a jer je liga nezanimljiva. Umjesto toga sanja se o nekom imaginarnom i skupom nacionalnom stadionu, kao kakvom spomeniku vladajućih struktura.

Osnovne promjene koje će nas skupo koštati ukoliko se hitno ne promijeni odnos HNS-a prema HNL-u i svim dionicima:

 • Liga prvaka – Praktički bez promjena, 26 klubova je direktno u grupama, kroz put prvaka u kvalifikacijama ulazi 4 kluba te još 2 kroz kvalifikacije neprvaka, zaključno s 15. mjestom na UEFA ljestvici. Promjena ide na niže, nakon ispadanja iz kvalifikacija.
  • Oni koji ispadnu u 1. kolu kvalifikacija prvaka (20) idu u 2. kolo kvalifikacija Europske lige 2
  • Oni koji ispadnu u 2. kolu kvalifikacija prvaka (10) idu u 3. kolo kvalifikacija Europske lige, i igraju međusobno.
  • Oni koji dobiju (5) idu u 4. kolo doigravanja Europske lige, i ako tu ispadnu idu direktno u skupine nove Europske lige 2.
  • Oni koji ispadnu (5) idu u 4. kolo kvalifikacija nove Europske lige 2.
 • Europska liga praktički postaje Liga prvaka 2 – u njoj nema više nastupa kao do sada niže plasiranim klubovima država ispod 15. mjesta na UEFA ljestvici, ali se državama koje su više plasirane pridružuje i trećeplasirani u ligi
  • U skupine ide 12 (11+1) direktno plasiranih plus 4 koji izgube iz 4. kola kvalifikacija Lige prvaka iz puta za prvaka plus 6 koja ispadnu iz puta za neprvake (3. i 4. kolo)
  • 10 preostalih klubova u skupinama se dobije kvalifikacijama za Europsku ligu u kojima sudjeluju:
   • 3. kolo za prvake – 10 klubova poraženih u 2. kolu Lige prvaka puta za prvake
   • 3. kolo za neprvake – 3 kluba poražena u 2. kolu Lige za prvake puta za neprvake plus 3. plasirani 13., 14. i 15. države na ljestvici
   • 4. kolo – 8 pobjednika 3. kola (5 prvaka + 3 neprvaka) plus 6 poraženih 3. kola
   • 10 poraženih ide u skupine Europske lige 2
 • Europska liga 2 je praktički oslabljena Europska liga
  • U skupine se direktno plasira 10 klubova koji su poraženi u 4. kolu kvalifikacija Europske lige
  • Kvalifikacije su podijeljene na one za prvaka i neprvake, iz one za prvake ulazi 5 klubova, iz one za neprvake 17, gdje su i svi preostali hrvatski klubovi (ukoliko budemo plasirani ispod 16. mjesta)
  • Kvalifikacije za prvake:
   • 2. kolo – 20 klubova koji su izgubili u pretkvalifikacijama Lige prvaka (3) i 17 klubova koji su izgubili u 1. kolu Lige prvaka
   • 3. kolo – 10 pobjednika 2. kola
   • 4. kolo – 5 pobjednika 3. kola plus 5 koji su izgubili 3. kolo Europske lige puta za prvake
  • Kvalifikacije za sve ostale klubove:
   • 1. kolo – 72 kluba država 29. – 55. mjesta
   • 2. kolo – 36 pobjednika plus 54 kluba država 6. – 29. mjesta
   • 3. kolo – 45 pobjednika plus 7 klubova 6. – 12. mjesta
   • 4. kolo – 26 pobjednika plus 5 klubova 1. – 5. mjesta (1.-.4. sedmoplasirani!) plus 3 poražena 3. kola Europske lige puta za neprvake

I gdje je tu Hrvatska? Gdje i sve države plasirane ispod 16. mjesta, s glavninom u Europskoj ligi 2. Pozicija 16 donosi svima početak od 2. pretkola. Ostaje nešto lakši put za plasman u skupine zbog tih 16 mjesta više, ali i činjenice da vodeće države neće ovo natjecanje ni shvatiti puno ozbiljno.

 

Pobjednik Europske lige 2 ostvaruje pravo igrati Europsku ligu, a još nije objavljena raspodjela novca koja će također utjecati na motiv najbogatijih. Očekuje se da Europska liga 2 bude nešto ispod sadašnje Europske lige, a nova Europska liga iznad.

Novost je i to da nakon završetka natjecanja po skupinama trećeplasirani iz skupina Lige prvaka (8) idu u Europsku ligu i igraju s drugoplasiranima (8) dok su prvoplasirani iz skupina Europske lige slobodni to kolo. Pobjednici tog međukola (8) igraju s 8 pobjednika skupina Europske lige. Isti je princip i kod Europske lige 2. Trećeplasirani iz natjecanja po skupinama Europske lige ide u Europsku ligu 2 gdje igra s drugoplasiranima (8) međukolo, da bi se poslije toga sastali s pobjednicima skupina u završnih 16.

Europska liga 2 će se isto igrati četvrtkom, ali će biti i još jedan termin u 16:30.

Zaključak je da će oni klubovi koji su ulazili u Europsku ligu s velikim ambicijama biti razočarani, ali će biti zadovoljni oni koji nisu mogli tamo ostvariti plasman.

Za Hrvatsku ostaje primarni cilj skupiti glave i organizirati HNL i klubove da se uhvati ta 15. pozicija, a to znači podrediti sve tome cilju iduće godine (tada se radi tablica za 2021. godinu). To uključuje reorganizaciju natjecanja i kalendara. Hoće li biti pameti? I nismo neki optimisti znajući kako se vlada HNS-om.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s