Gradonačelnik najavio individualne korekcije GUP-a, a javna rasprava bila s 830 primjedbi

Izvješće o provedenoj javnoj raspravi izmjena i dopuna GUP-a (239 stranica, 830 primjedbi i zahtijeva)

http://www.split.hr/lgs.axd?t=16&id=17959

I tako, polako nas gradonačelnik uvodi u priču o GUP-u. Uz proračun, GUP je ključni dokument na kojem se lome koplja u politici (posebno koalicijskoj). Splitski GUP je tragičan, napravljen je na podlozi iz 1975. godine i mijenjan 9 puta. Koliko nešto može biti razvojno na tom temelju jasno je i malom djetetu. Znači, grad treba potpuno novi GUP, a kako nemamo strategiju razvoja grada, potrebno je najmanje 2 godine za izradu svih dokumenata. Gradonačelnici obično nemaju vremena za tako nešto jer gradska blagajna hitno traži investicije, a investitori jedva čekaju takvu pat poziciju da bi vršili pritisak. Takvu situaciju čekaju i političke veze i koalicija. I onda dolazi do zločina nad prostorom, a time i nad građanima.

Baldasar je tako odlučio skupiti sve moguće inicijative za izmjene na postojećem GUP-u i pretočio ih je u jedan dokument o kojem se očitovala struka u gradskoj upravi. Nakon toga se održala i javna rasprava pa smo dobili čak 830 primjedbi što bi značilo i ponovnu javnu raspravu. Međutim, Baldasar je otišao, stigao je Andro koji najavljuje:

Individualizirat ćemo korekcije i usvojiti ih te krećemo u izradu novog GUP-a.

Kako je strategija razvoja grada u proračunu za 2018., kao i izrada planova taj dio bi se mogao odraditi kako treba, uz konsenzus svih, stranaka, struke i javnosti.

Ono što je sad upitno je “individualiziranje korekcija i usvajanje” iz Baldasarove javne rasprave. Tko su dobitnici, a tko gubitnici? Koji su kriteriji? Hoće li kapital preduhitriti strategiju i zauzeti poziciji koje se kasnije ne mogu više ispraviti?

Na sva ta pitanja trebali bi uskoro dobiti odgovor ….

Ovdje je prethodna javna rasprava zajedno sa svim prijedlozima i primjedbama (830) …

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s