Katastrofalan GIS mogao bi konačno dobiti kompletiran izgled

Više puta sam isticao koliko je potrebno napraviti potpuno novi informatički sustav Grada Splita. Drago mi je da je gradonačelnik to i napravio te predvidio velika sredstva u idućem proračunu, u iznosu od 17,6 milijuna kuna. Jedan dio otpada i na GIS kojeg na stranici grada možete pronaći potpuno neažuriranog. Naravno jer se ne ažurira na dnevnoj bazi. Sada je raspisan natječaj koji bi morao sustav drastično poboljšati.

Nadam se da će ovaj put konačno napraviti i “katastar cesta”. Procjena vrijednost tada nerazvrstanih cesta nikada nije izvršena, a brojne nisu nikada nisu gruntovno i katastarski uknjižene. Jednako tako je i sa zemljištima. Parkovi i nasadi rade već 2 godine “zeleni katastar” koji bi trebao sadržavati sve površine koje održavaju (taj popis nema nigdje za vidjeti). Drugim riječima Grad Split uopće nema pojma koliku vrijednost ima.

Tragično je bilo kad su spisak prostora donijeli na zeleno-bijelom papiru igličastog printera koja se tiskala nekoliko dana. Ili da papiru između ureda treba 6 dana da stigne na odredište, a i tada bude krivo pa ostane u ladici … itd … itd … Čak i taj spisak umirovljenika koji primaju pomoć, koji je bio u gradskoj administraciji, sadržavao je i umrle.

Konačni cilj treba biti da sve bude transparentno na web stranici grada pa i predmet svakog građanina koji bi opet morao imati uvid gdje se predmet nalazi i u kojem je stanju, kao i tko radi na njemu.

 

Image may contain: outdoor

 

Image may contain: text

 

Image may contain: text
Konkretno ovaj prostor sa slike (Tisak d.o.o.) je s cijenom 41 € na samoj Rivi, a u GIS-u se nalazi 170 € … čak i u novoj evidenciji nema vrijeme trajanja ugovora … ili recimo UO Gelo na istom mjestu ima prostor od 10 € s ugovorom iz 2005. koji ističe 2020. godine … ogromne su razlike i grad gubi ogromne novce ..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s