GUP – Pojedinačni zahvat 34, West gate (Zapadna vrata, Komar)

WEST GATE (P34) – Prvi projekt koji predstavljam je najaktualniji, trenutno stoji na mjestu i jedan je od klasičnih primjera kako se u Hrvatskoj radi. Kad sam počeo istraživati želja mi je bila baviti se samim projektima, a onda kad ukucate u google Josip Komar, Anamaria Dželalija, tvrtka Zapadna vrata, West Gate, počne ispadati afera za aferom … od utaje poreza, propadanja tvrtki, zapaljenih automobila, čudnih ugovora o kupoprodaji, veza s ministrom Grčićem, intervencije ministarstva da se razdvoje 2 tornja, sukoba gradonačelnika Baldasara i investitora s Teom Vojkovićem (Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo). Mogao bi se film snimiti. Dobar film. I to sve u 8 godina.

Međutim, neću se baviti time, samo ću staviti linkove pa kome se čita neka čita.

Ono što sam istraživao je povijest svih ovih projekata po gradu i način na koji se radi, i kako to riješiti. I već u samom početku kontroverza. Grad Split iako tada 2010. godine ima sporazum s Društvom arhitekata o provođenju natječaja ipak ga daje investitoru, tvrtci Zapadna vrata. Na natječaju pobjeđuje Otto Barić i grade se 2 tornja: 14 i 17 etaža.

Međutim, već 2011. godine po zahtijevu 489 investitor traži 20 katova kigP= 0,9; kigN=0,6 : kisN=5,7 , maksimalnu visinu P+20 (min. 15% zelene površine)

2013. godine Grad želi izdati jedinstveno rješenje za građenje oba tornja, ali investitor ima jednog kupca (Splitska banka) i želi razdvojena rješenja, čak u Grad stiže i ministrica Mrak Taritaš i rješava situaciju u korist investitora. Gradit će se 2 tornja, 14 i 17 katova.

Međutim, 2015. godine stiže novi zahtjev (540), sada za drugi toranj to nije više 17 katova ni 20 katova nego 25 katova. S novih 8 etaža toranj bi sa 75 metara skočio na 100 metara uz dodatnih 20 metara za antenu (kisN=9,42 i katnost Po+P+25 i BRPN 33.195,30m2)

Samo ni to nije sve, već iduće godine, 2016., po zahtjevu 603, investitor traži još viši toranj B, sa 27 katova i najviše 105 metara u što nije uključena krovna instalacija antene i vjerojatno vidikovca. Samo to nije sve, kako je ovaj projekt u sklopu Gradskog projekta Kopilica, da bi sve bilo čisto potrebno je mijenjati GUP, i staviti ovaj pojedinačni projekt pod posebnu stavku P34 te dozvoliti sve ove promjene prije provođenja cijelog Gradskog projekta Kopilica.

Komar te 2016. godine se poziva novim zahtjevom (698) i na onaj kontroverzni zaključak gradonačelnika Baldasara kojeg Teo Vojković ne smatra obvezujućim da sve te promjene Upravni odjel i dozvoli. Čak i Upravni odjel ima svoj zahtjev (556) kojim prosvjeduje protiv gradnje, napominjući da je KisN=9,6 protivan GUP-u.

Ipak, u pročišćenom tekstu Baldasarovog prijedloga (crvena slova) za izmjene i dopune GUP-a u svemu se investitoru izlazi u susret. Projekt se odvaja kao poseban (P34), dopušta se izgradnja 27 katova (105 metara) plus antena, a u samom Gradskom projektu Kopilica, ovaj projekt i zgrada Medike se izdvajaju i dopušta im se izgradnje preko 30.000m2 (West Gate je preko 34.000m2)

Gradski projekt Kopilica se u ovom prijedlogu koji još nije prošao, razdvaja na 6 i 6a. Upravo ovaj 6a pripada ovom dijelu nebodera, ali i sve zajedno do Ravnih njiva, uključujući i Prometovu garažu. I mijenjat će se opet jer bi nakon premještaja Prometove garaže na Dračevac, ostao ogroman prostor na kojem sadašnja gradska vlast namjerava raditi POS-ove stanove.

Ovo je prva priča o jednom pojedinačnom projektu kojih je u ovom prijedlogu Baldasara ukupno 34, od toga 5 novih i 2 prethodna razdvojena.

Inače, nisam protiv nebodera, dapače, volim ih, i uvijek sam da se investitorima izađe u susret ako ne narušavaju život ljudima, ako se sve radi zajedno s neovisnom strukom i po zakonu.

Split se mora razvijati, moramo i imati novca za razvoj, moramo postati moderan grad, ali zar uvik mora biti po nekom Balkanskom sistemu.

Po zahtjevu 801-2016 na tom području i Jadroplov na svojoj zemlji traži mogućnost gradnje 16 nadzemnih etaža. Djelomično je prihvaćeno, natječaj po zadanim parametrima odredit će katnost.

Uskoro i svi ostali projekti …

2010.
http://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/117827/kopilica-zapadna-vrata-uknjizila-se-na-tri-tisuce-kvadrata-a-nisu-ih-platila

2013.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/milanovicu-znas-li-sto-ti-rade-ministri-zasto-grcic-podupire-covjeka-koji-je-drzavi-duzan-milijune-i-koji-je-optuzen-za-utaju-poreza/688967.aspx

https://www.vecernji.hr/biznis/u-srpnju-pocinje-gradnja-splitskog-centra-westgate-566988

http://www.dalmacijanews.hr/clanak/e5az-westgate-u-splitu-obitelji-komar-u-projektu-od-500-milijuna-kuna-pristekao-se-hep-ods#/clanak/e5az-westgate-u-splitu-obitelji-komar-u-projektu-od-500-milijuna-kuna-pristekao-se-hep-ods

2015.
http://www.casopis-gradjevinar.hr/assets/Uploads/JCE-67-2015-7-6-Gradiliste.pdf

2017.
http://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/483306/split-ostaje-bez-najviseg-nebodera-u-hrvatskoj-procelnik-nam-ne-da-dozvolu-jer-ga-2007-nisam-primio-na-posao-ovo-je-politicki-skandal-zbog-kojeg-ce-reagirati-sad

 

2018. Ministarstvo ipak izdaje dozvolu za 27 katova po Baldasarovom zaključku iz 2016. godine

 

No automatic alt text available.
Trenutni GUP

 

No automatic alt text available.
predložene izmjene i dopune GUP-a

 

 

Image may contain: text
Predložene Baldasorove izmjene i dopune koje nisu izglasane na Gradskom vijeću

 

2018-11-19_14h37_10

 

Image may contain: sky, cloud and outdoor
prvotnih 14+17 etaža

No automatic alt text available.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s