Opis detaljne analize gradskih projekata i pojedinačnih zahvata

Nastavljamo s edukacijom građana. Nakon detaljne analize proračuna grada, ukazane hitnosti za informatizacijom i transparentnošću poslovanja Gradske uprave, novog komunalnog reda i ostalih tema, o tome kako i šta radi grad, dolazimo do njegovog visočanstva, GUP-a. Na jednostavan način ću u više postova pokušati ljudima približiti sve projekte, pojedinačne i gradske.

Kako to izgleda pokazuje slika (konkretno Gradski projekt Duilovo) s brojevima koji predstavljaju pojedinačne zahtjeve izmjena i dopuna GUP-a predane Gradu. Gomila zahtijeva. Toga se prilično tijekom vremena namnožilo, prvo 580 zahtijeva koji su nakon javne rasprave narasli na 830 primjedbi, i logično bi bilo raditi novi GUP. Novi GUP bi se trebao raditi na osnovu Studije razvoja Grada koju, pogađate, Split nema. Nema je zbog onakvog prošlog gradonačelnika. Izrada svega iziskuje, ukoliko se pravilno radi, više od 2 godine. Samo, ima i drugi veliki problem, proračun ima gomilu odavno namnoženih sisavaca (pojedinačno ili projektno, svejedno), uz to je ambiciozan pa na sve načine treba svježi novac. Riječi “reforma javne uprave” i “racionalizacija poslovanja” su odavno predmet sprdnje u Hrvatskoj pa ih ne treba ni spominjati.

Zbog svega toga Andro najavljuje “individualiziranje korekcija”, ma šta to značilo (a znači hitne izmjene i dopune GUP-a). U svakom slučaju, bit će puno novih dobitnika i gubitnika. Bit će puno trgovine (ako može tvoj, može i moj). U svemu tome najviše stradaju građani i javni prostor. Kako Andrina koalicija nije lagana upravo radi GUP-a, očekuje nas zanimljivo razdoblje.

Poduzetnicima svakako treba pomoći koliko god se može i u skladu sa zakonom, ali nikako na štetu života građana. Nažalost, građane često ne zanimaju, za njih ovakve dosadne teme, sve dok jednog dana ne nestane igralište ispred kuće ili nestane sunca u kvartu, pojača se promet … a onda je kasno.

Analizu sam napravio na osnovu izmjena i dopuna koje je servirao Baldasar pri svom pokušaju implementacije istih. Pokušaj je neslavno propao, kao i njegov mandat. Crvenom bojom naznačene se izmjene u dokumentu koje još nisu provedene. Bilo je potrebno dosta intervencija kako bi se neke stvari p(r)ogurale. Rastavljen je projekt na Trsteniku (Marušić/Pralija – Tommy), rastavljen je projekt u Kopilici (UMAC – Konzum), kao novi projekti pojavili su se Contarini, hotel na Plokitama, poslovni prostor uz Ulicu Bruna Bušića, stambeno poslovni kompleks (bivša tiskara Slobodne Dalmacije) i West gate.

Što od svega prihvatiti ukoliko se opet pojavi? Samo ono što je po zakonu, što nije gurano vezama i vezicama na čudne načine, što ne umanjuje prostor i kvalitetu života građanima. Ima li toga? Hmmm … vidjet ćete sami ukoliko budete čitali. Ono čega kod Baldasara nije bilo je povećanje prostora zelenih površina i igrališta, ali na to smo navikli kroz povijest.

Jedno je sigurno, analizirajući detaljno prošle prijedloge i upletenost različitih struja na pojedinim projektima, Andri neće biti lako ni sa strane njegove stranke ni sa strane koalicijskih partnera ni sa strane opozicije.

 

pojedinačni zahtjevi koji se predaju gradskoj upravi

 

No automatic alt text available.
pojedinačni zahvati
Image may contain: text
gradski projekti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s