GUP – Gradski projekt 1 (Zapadna obala)

Gradski projekti (zelena boja) – Prvi gradski projekt (GP) po redu je Gradska luka – zapadna obala (GP1). U tekstu GUP-a detaljno su opisani hotel Marjan, faksimilna obnova hotela Ambasador, rekonstrukcija i prenamjena Banovine te ostalih građevina u obuhvatu u postojećim gabaritima. Jedini dodatak u izmjenama i dopunama Baldasara je navod B zone zaštite Kulturno povijesne cjeline (crvena boja u tekstu).

Naravno, iako je Gradski projekt definiran da zaštiti vrijedno područje, i unutar ovih projekata brojnim zahtjevima napada se prostor. Recimo hotel Marjan je dobio dodatnih 15% ili se recimo traži izuzeće pojedinačnih projekata od samog Gradskog projekta pa se dopušta npr. izgradnja West gatea prije samog Gradskog projekta. Zatim se još unutar svega traže dodatne pogodnosti za pojedinačni projekt, npr. veća kvadratura West gatea (katnost).

Kod GP1 imamo zahtjev tvrtke Retoi 516-2014 za gradnju prije provođenja procedure te gradnju 2 podruma na čestici hotela i 2 podruma ispred hotela prema moru. Urbanisti su u svojim odgovorima dali zeleno svjetlo uz napomenu da isto mora odbriti i Konzervatorski odjel. Promjena se nije pojavila u prijedlogu izmjena i dopuna GUP-a

Tvrtka Lucis (254-2010) predlaže da se u GUP-u u blizini zapadne obale napravi kongresni centar (drugi na području Kopilice).

Člankom 107. GUP-a ostavljena je i mogućnost prometnog povezivanja istočne i zapadne obale uz obaveznu izradu urbanističko prometne studije.

 

No automatic alt text available.
Od Banovine do hotela Ambasador

 

Image may contain: one or more people, people standing and outdoor
novi hotel Ambasador

 

 

Image may contain: text
Tekst u GUP-u (crveni dodatak – prijedlog Baldasara)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s