Godinu dana od državnog plana Grad Split nije donio svoj o gospodarenju otpadom

Kako je kod nas sve krivo i naopako postavljeno, Ministarstvo zaštite okoliša i energije objavilo je javni poziv za sredstva izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom – Grad Split spada u 4. skupinu koja može povući od 1.500.000 do 2.500.000 kuna.

Na sjednici Gradskog vijeća sam prigovorio da se i dosadašnja sredstva bacaju u bunar, a radi se o iznosu od 800.000 kuna godišnje koji se utroši na radio reklamu, jumbo plakate i slične stvari, a koje stvarno nemaju smisla dok ne uspostavimo sustav. Naravno, to se i pokazalo jer iako već nekoliko godina trošimo ta sredstva, ne razdvajamo više, a i kako ćemo kad ne postoji sustav.

A sustav se ne može uspostaviti jer ni Gradsko vijeće nije donijelo odluku vezano uz uredbu iz studenog 2017. Inače, ta uredba je stupila na snagu u studenom, a znala se od svibnja. Plan o gospodarenju otpadom otpadom vlada je donijela u siječnju 2017. a Grad Split još nije donio svoj (najavljen je za veljaču). U ožujku 2017. objavljen je poziv za sufinanciranje reciklažnih dvorišta pa je nova vlast u Splitu saznala da se ne može prijaviti jer prethodna nije planirala dvorišta na svojim česticama. Na kraju se ipak iskopala lokacija kod zgrade Nova colora, u kavi u Kopilici.

Kako sve kasni i složeno je naopako (prvo reklama pa sustav?!), Ministar Ćorić sada najavljuje da se u narednih mjesec dana ide i s nabavom spremnika (veljača 2018.), a vezano uz izgradnju kompleksnije infrastrukture, sortirnica i nabave vozila, pozive planira objaviti u drugom kvartalu (svibanj).

O Lećevici sam već pisao. Zna se da kasni već 10 godina, a uz to kašnjenje i sada dodatno kasni (imovinsko-pravno) … I dogodit će se da ćemo naš otpad morati voziti 500 kilometara daleko, stići će nas penali EU-a, i stići će nas penali Fonda po uredbi.

E da, svu tu neorganiziranost i nesposobnost, onih koje već plaćamo da to uredno odrade, mora netko platiti. Naravno, opet su to porezni obveznici.

Ovako to radi Snaga u Ljubljani … http://www.rcero-ljubljana.eu/

 

Image may contain: sky and outdoor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s