GUP – Gradski projekt 6 (Kopilica)

Idemo dalje, još jedan medijski zanimljiv projekt je Gradski projekt Kopilica (GP6). Projekt koji je doživio najviše prijedloga izmjena i dopuna u Baldasarovom pokušaju mijenjanja GUP-a. Najviše zbog projekta West gate, ali tu su i druge zanimljive stvari. Svakom pojedinačnom zahvatu cilj je izaći iz kompletnog Gradskog projekta jer se tada posebnim pravilima dopusti graditi. West gate je najočiti primjer gdje je i sam investitor čak 4 puta mijenjao zahtjev. Prvo je drugi toranj bio visok 18 etaža (75 metara) pa se tražilo 20 pa 25 (100 m) i antena (20 m) da bi na kraju završio na 27 (105 m) i antena. Iako unutar GUP-a i Gradskog projekta Kopilica postoji ograničenje od 30.000 m2 zadnji zahtjev je 35.000 m2 pa se treba mijenjati GUP, što se i dopušta izričito za West gate i sadašnju napuštenu zgradu Medike. I tako, sam investitor je u početku radio samo 18 etaža pa malo po malo bildao građevinu, tražeći zakonske rupe i zaskočice uz svesrdnu pomoć Baldasara. Na kraju je i sam Baldasar priznao da je išao kontra struke. Vidjet ćemo kako će se sada ponašati struka, a i vlast …

Zahtjevi su bili ovi:
West gate je tražio i dobio: 27 etaža za drugi toranj, izdvajanje iz projekta
Jadroplov je tražio 18 etaža, odgovor je da se može raspraviti
Aspira je tražila izgradnju zgrade
Vrdoljak je tražio mogućnost gradnje više stambeno-poslovnih objekata s 12 etaža
Vodovod je tražio nadogradnju
UMAC je tražio i dobio razdvajanje pojedinačnog zahvata od Konzuma Stinice s izgradnjom nebodera viših od 8 etaža
Sveučilište je tražilo i dobilo nadogradnju jedne etaže i izgradnju garaže sa zelenim krovom u Kopilici.

Posebna zanimljivost za ovaj projekt je i najava da bi se kamionski promet iz Gradske luke prebacio na Stinice pa su i tu moguće promjene vezane uz Lučicu.

U prijedlogu Baldasara zona C je ukinuta i postala je Gradski projekt Kopilica jug (GP6a), čime se i Prometova garaža lagano priprema za POS-ove stanove. Time bi moglo nastati još jedno potencijalno “koalicijsko” mjesto. Dozvoljava se sve projektu P34 (West gate), dozvoljavaju se u tom dijelu (trokut Put Stinica-Komulovića put-Hercegovačka) isključivo poslovne namjene (usluge u zdravstvu – klinike različitog spektra, hotelski kapaciteti u funkciji korisnika klinika, osiguravajuće tvrtke, predstavništva tvrtki za prodaju medicinske opreme i lijekova, te za pružanje pravnih, financijskih i drugih usluga, kao i drugi sadržaji usluga, trgovine i ugostiteljstva.

U ostatku zone C, do kraja Prometove garaže: zona gospodarskih (poslovnih, komunalnih, uslužnih, trgovačkih sadržaja), javnih i društvenih, ugostiteljsko turističkih, sportskih i rekreacijskih sadržaja i stambenih sadržaja (maksimalni udio stambenih sadržaja do 30% nadzemnog BRP-a)

Zona A – dozvoljeno je razdvajanje Pojedinačnog zahvata P25 na P25 i P25a, Sveučilište može nadograditi 1 etažu i graditi garažu (zona ostaje I (industrijska), 68,7 ha Solinska- Nova color-Konzum-Stinice)

Zona B – željeznički kolodvor više nije GLAVNI nego je predložen kolodvor Split Kopilica (K – promet, prateće poslovne usluge, ugostiteljsko-turističke …)

Kopilica – jug (zona c) 12 ha
Traži se: Vrdoljak-auto kuća (z157-10) mogućnost gradnje više stambenih objekata katnosti P+12, prenamjena postojećeg poslovnog objekta P+3 u stambeno –poslovni , te odnos stambenog (70%) i poslovnog(30%) sadržaja

Obavezna izrada UPU-a na osnovu prometne studije, maksimalni udio stambenoga 30% nadzemnog BRP-a, maksimalni GBP nove gradnje 30.000 (izuzev P34 i Medika ; Medika ne može prodati zgradu za koliko traži, prije bio zainteresiran Inero, ali je propalo) … namjena K5: usluge u zdravstvu – klinike različitog spektra, hotelski kapaciteti u funkciji korisnika klinika, osiguravajuće tvrtke, predstavništva tvrtki za prodaju medicinske opreme i lijekova, te za pružanje pravnih, financijskih i drugih usluga, kao i drugi sadržaji usluga, trgovine i ugostiteljstva.

 

No automatic alt text available.
Gomila zahtjeva za izdvajanjem iz kompletnog Gradskog projekta Kopilica

 

No automatic alt text available.
Važeći GUP (bez Baldasarovih prijedloga)

 

No automatic alt text available.
Zona C je postala zaseban projekt “jug” (6a), od West gatea do kraja Prometove garaže

 

Image may contain: text
Prijedlog razdvajanja Pojedinačnog zahvata Konzum Stinice i UMAC

 

Image may contain: text
Način razdvajanja pojedinačnih zahvata UMAC i Konzum Stini … kolodvor u Kopilici se križa kao “glavni”

 

 

No automatic alt text available.
Zona C Gradskog projekta Kopilica postaje zaseban projekt “jug” (GP6a) iz čega se opet izdvaja West gate, Medika, Jadroplov

 

 

Image may contain: text
Posebna pravila za West gate, Medika, Jadroplov … u trokutu uz Hercegovačku ulicu

 

 

 

No automatic alt text available.
Primjeri zahtjeva koji su redom odbijeni

 

 

No automatic alt text available.
Primjer zahtejva koji su redom odbijeni

 

 

 

No automatic alt text available.
Mješovita namjena koja je odbijena i razdvajanje zahvata koje je prihvaćeno. Druga slika, West gate koji je odbijen.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s