Onečišćenja zraka bila viša prije sanacije

Sanacija Karepovca – kao i obično uvijek se jave neki “prepametni” s teškim teorijama zavjera, a samo trebaju pratiti mjerenja. Čak je i Nastavni zavod dao objašnjenje da koncentracija tvari nije opasna za zdravlje, a radovi se uspore kad se bilo koji parametar na trenutnoj bazi povisi. Sanacija Karepovca jednostavno nema alternativu, ova faza može ići sporije pa neće biti dovršena do ljeta 2019., a tada bi platili puno veće penale EU nego što nam stižu. Osim toga tada bi bilo upitno i sufinanciranje druge faze. Naravno, bilo bi dobro kad bi bila još koja mjerna postaja, kad ne bi ovoliko smrdilo, ali svi smo mi krivci zašto je to tako. Nadam se da će se ljudi sada osvjestiti koliko je bitno razdvajanje otpada.

Našim upornim pitanjima na sjednicama došli smo konačno do pune mjerne stanice. Grad transparentno objavljuje podatke, a mediji svakodnevno prate javno dostupna mjerenja. I to je jedini pravi put, transparentno i vidljivo.

I danas na sjednici ponovno ću pitati, po stoti put, za kompostanu do izgradnje one na Lećevici. Ta na Lećevici neće biti za 2 godine, a gdje ćemo do tada odlagati biootpad? Hoće li biti kakva mobilna kompostana, hoćemo li se dogovoriti s drugim općinama (već postoji odluka Gradskog vijeća!) ili ćemo kompost voziti do drugih, 500 km dalekih odlagališta i to skupo plaćati? Nema, uvijek kasnimo, i na svoj sprovod ćemo zakasniti.

Inače, i po zadnjim mjerenjima niti jedna tvar ne prelazi granične vrijednosti. NH3 je u jednom trenutku bio povišen, ali na trenutnoj vrijednosti pa je kasnije odmah pao.

H2S ne prelazi – najveći ispod 0,1
(granična 5 za 24h i 7 za 1h)

NH3 ne prelazi – samo u jednom trenutku povišen na 114,34
(granična za 24h je 100 pa ovo jedno prelaženje u 24 sata te granice ne predstavlja opasnost)

So2 ne prelazi – najviše mjereno jednom 10,62
(125 je za 24 sata, a 350 za 1 sat)

NO2 ne prelazi – najviše jednom mjereno 121,31
(satna vrijednost je 200)

Merkaptani ne prelaze – mjereno ispod 0,1
(granična vrijednost za 24 sata je 3)

Puno veća onečišćenja su bila prije sanacije i žalosno je da o tome više nitko ne priča, jer su to stanovnici oko Karepovca itekako osjetili tijekom godina.

 

No automatic alt text available.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s