Nakon 5 mjeseci sazvana tematska sjednica za otpad (zbog Karepovca)

Tematska sjednica koju sam zazivao još u rujnu 2017. – Koliko smo mi stvarno daleko od uspostave kompletnog sustava gospodarenja otpadom i kakva je nama uopće kultura primarnog razdvajanja? Karepovac je naša osobna karta, slika i prilika svih nas. Lećevica će biti gotova tek 2023. godine (u optimističkoj verziji). Evo primjer Kaštjuna – istarske Lećevice – Firma je osnovana 2007. godine, postrojenje završeno i trebalo biti otvoreno 2014. godine. Međutim, dobilo je nevjerojatnih 400 primjedbi na tehničkom pregledu koje još uvijek nisu sve otklonjene. Sada, nakon 4 godine otklonjene su one potrebne za uporabne dozvole. Radovi su premašili vrijednost za duplo (izvođač konzorcij Hellector-GP Krk). Znate li tko će platiti nesposobnost? Priroda i građani. Građani će plaćati 7 puta veću cijenu.

Sad zamislite da izvedba Lećevice pukne na isti način pa da bude spremna 2027. godine. Na Karepovcu se radi kaseta koja može razvrstani otpad primati idućih 6 godina.

Mi nemamo praktički još ništa:

1. Plan gospodarenja otpadom (Ne možemo na natječaje, u izradi je i trebao bi biti gotov za mjesec dana)
2. Kompostanu i sortirnicu (Šta s biootpadom do Lećevice? Niti jedna općina ne želi kompostanu, a mi je nećemo na Karepovcu … Hoćemo li voziti 500 km daleko? Može, samo to netko mora platiti, i to ako uopće netko bude želio naše količine. I sam transport do Lećevice, kad tamo bude kompostana, skupo ćemo platiti.)
3. Reciklažna dvorišta (Baldasar nije pripremio nijedno, sada imamo tek planove gdje bi trebala biti.) 
4. Zelene otoke (Čistoća i Grad su to spustili na kotare, a nitko ne želi kontejner ispred svojih vrata. Zeleni otoci su ili predimenzionirani ili poddimenzionirani. Kako će se sutra svaka zgrada organizirati iz onih skupnih kontejnera? Ključati kontejnere? Video nadzor?)
5. Vrste kontejnera (Polupodzemni Molok zbog manje mjesta i umjesto preskupih elektronskih?)
6. Kulturu razdvajanja (Edukacija, poštenje … Svemu ovome dodajte pokušaje prevare bacanja otpada u tuđe kante, na površine gdje te nitko ne vidi.)
7. Organiziranost kod početka razdvajanja (Ljubljana je morala zaposliti 90 ljudi na telefone. Onaj tko misli da od ove naše nule u razdvajanju sutra može biti odlično, jako se vara. Mukotrpan je to put.)

Mi moramo do kraja godine uspostaviti sustav, a nemamo ništa.

Za informiranje i edukaciju natječaj je vrijedan 42,5 milijuna kuna, natječaj za izgradnju i financiranje reciklažnih dvorišta koji je tijeku je vrijedan 214 milijuna kuna, natječaj za nabavu vozila i plovila vrijedan je oko 150 milijuna, za izgradnju sortirnica oko 350 milijuna i oko 250 milijuna za nabavu spremnika. One jedinice lokalne samouprave koje ispune uvjete natječaja mogu očekivati financiranje iz EU fondova u 85-postotnom iznosu.

http://www.glasistre.hr/ba7de44a-2cd8-475e-b509-ea47b3ca4a9c

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s