Stalni problemi s ulaskom navijača na stadion

[HOĆE LI GRAD SPLIT INICIRATI SASTANAK PRIJE DERBIJA – GRAD, HAJDUK I MUP?] Trenutno Hajduk ima 20.824 člana, a prije 2 godine u isto vrijeme 18.627. Svaki savez bi bio ponosan na klub koji na utakmicama ima prosjek 4 puta veći od same lige. Svaki klub unutar lige bi trebao zahvaliti Hajduku i za svoju posjetu. I to, osim što na gostovanja dolazi veliki broj navijača Hajduka koji podižu i taj njihov prosjek, na utakmice dolazi i veći broj domaćih navijači radi rivalstva. Hajduk na domaćim utakmicama ima prosjek 10.899 gledatelja, a liga 2.750 (u ovo su uključeni i Hajdukovi navijači na gostovanju!).

Međutim, što radi HNS i domaći klubovi? Guraju navijače Hajduka na jedan ulaz, jednu blagajnu, uz rigorozan pregled skidanja patika. Dinamo je čak na svoje utakmice uveo da djeca mlađa od 16 godina moraju ulaznicu kupovati uz prisustvo roditelja. Ovo je slika navijača Hajduka u Vinkovcima koji su na utakmicu ulazili i u drugom poluvremenu. I nije to ništa novo. Svako gostovanje je isto. Šikaniranje navijača, prebrojavanje, provociranje ne bi li netko namjerno izazvao sukob zbog kašnjenja. Odnosno, ne bi li se oslabila podrška Hajduku na utakmici.

I ne zanima to nikoga. Ni sportske inspekcije ni policiju ni HNS ni medije. Navijači Hajduka su za njih žigosana stoka sa umanjenim ustavnim pravima. U urednim državama i stoka ima veća prava.

Obični ljudi teško mogu pojmiti stvari kroz koje prolaze navijači, ali da približim … recimo idete u kazalište, predstava počinje u 20:00, a vi ulazite u 21:00, niste puno propustili … kartu za kazalište vam prodaju na vaše ime i prezime, pregledavaju vam osobnu kartu kad ulazite, vrše pretres torbe i odijela da ne bi unijeli kikiriki, morate pratiti vaše dijete jer ono ne može u kazalište bez vaše punomoći. I ne samo to, klub sam može zabraniti ulaz navijaču koji im se ne svidi, bez sudske odluke, bez policije. Ha, zamislite, imate friž na licu od prometne nesreće … e pa ne možete u kazalište takvi.

Sada slijedi derbi na Maksimiru. Hajdukovih navijača će biti više od 3000. Naravno, slijedi isti scenarij. Prvo, zadržavanje na Lučkom, pretresi putem, ispred stadiona jedna blagajna, jedan ulaz, pretres do skidanja patika. Znate kada obično uđe onaj 3000-ti navijač? Oko 60. minute.

I sad, da takav pretres i šikaniranje ima ikakvog smisla. Već 20 godina se isto radi, a navijača Hajduka je sve više i više … članova je sve više i više. Oni nikako shvatiti da je Hajduk vječan, a njihova politika pogodovanja jednom čovjeku za šaku judinih škuda jadna i prozirna. Međutim, živimo u Hrvatskoj gdje su Horvatinčići i Mamići, podržani od institucija, krema društva.

Držite im vi skale, samo, ni to im neće pomoći … tako mi 20.824 člana u 50 dana učlanjivanja.

Image may contain: one or more people and outdoor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s