Tematska sjednica Karepovac

Sjednica Karepovac. Toksikolog Lovrić sve rasturio, sva “struka” zamukla. Dr. Ninčević izletila u javnost s izjavom zbog sukoba unutar samog zavoda i složila se s toksikologom da nema opasnosti. Još jednom sam upozorio kolika je odgovornost ljudi iz instutucija koji ne smiju koristiti svoje nedoumice bez savjetovanja s iskusnim ljudima. Splitski zavod iako ima svoje toksikologe morao je kontaktirati one koji imaju iskustva u sanaciji otpada. Inače, granične vrijednosti plinova su i 140 puta manje od onih na kojima se inače može raditi.

Osim ovoga, velika je odgovornost i Grada koji je trebao odmah sazvati ovakve stručnjake i umiriti javnost. Nažalost, kao i sve kod nas, kasni se. Odnosno, svi žele ispred kamera pa umjesto toksikologa gledamo djelatnike koji nemaju znanje niti iskustvo. Još jednom, kao i kod požara pokazalo se da se u kriznim situacijima Grad jednostavno ne snalazi, uz sve PR djelatnike koje ima.

Inače, javnost niti ne zna da postoje još 3 mjerne stanice koje mjere sve pa i čestice PM 2.5, u Splitu, Sv.Kaju i Kaštel Sućurcu i koje na preko 2300 mjerenja nisu zabilježile niti jedno mjerenje niti blizu prekoračenja. Uz to, toksikolog Lovrić navodi da PM 2.5 niti ne treba mjeriti jer ako PM 10 nije visok onda ni PM 2.5 ne može biti visok. Josko Markic je to odlično tražio da ponovi i toksikolog iz splitskog zavoda, da svi upamte.

Međutim, osim ovoga mene je zanimala budućnost. Predstavnicu Fonda sam pitao o kompostani (taj odgovor još nisam dobio od nikoga). Kompostana mora biti u prostornom planu, a mi je tamo nemamo. Što znači da nema šanse da bude gotova za recimo 2 godine. Na moje pitanje ima li saznanja postoji li gdje plan, odgovorila je da se nešto planiralo na području Sinja i Podgore, ali ništa službeno nije dobila. Što znači, da kompostane nema. To znači da će netko naš biootpad preuzimati. Koliko će to koštati građane i gdje će ga odvoziti onaj tko ga preuzima isto tako nije poznato.

Na moje pitanje o reciklažnim dvorištima, sva će morati besplatno primati sav opasni i glomazni otpad kojeg građani nemaju gdje odložiti. Uz to 2 puta po 200 kg građevinskog otpada moći će se godišnje odložiti.

Osim ovoga pitao sam o daljnjim fazama sanacije Karepovca, odnosno, da li je moguće graditi sportske terene na odlagalištu te naveo brojne svjetske primjere. I dobio sam odgovor da je moguće, samo projektant i Grad moraju isto uključiti u nacrte i planove.

Prema prezentaciji gospodina Šute vezano uz Lećevicu, navedeno je da bi izgradnja započela u travnju 2019. što ne odgovara izjavi Župana da bi se počelo do kraja godine. Čak je i travanj 2019. okviran datum zbog žalbi i natječaja za koje nitko ne može predvidjeti u kojem pravcu mogu završiti. Isto tako, projekt je jako kompleksan zbog EU fondova i njihovih natječaja jer tu nema mrdanja.

Naveo sam tada da datum koji smo na sjednici dobili od Ministarstva oko završetka Lećevice (2022. godina) ne stoji jer samo prvih 9 od 14 faza traju 18 mjeseci. Naveo sam i primjer Kaštjuna koji je bio gotov 2014. godine kada je dobio 400 primjedbi koje rješava do današnjeg dana. E sad, zamislite da Lećevica ne bude gotova do 2027. godine.

Ovdje je cjenik iz Koprivnice za prodaju komposta te primjer igrališta iz Hong Konga. Uskoro još projekata iz ostalih gradova.

No automatic alt text available.
Image may contain: text
Image may contain: basketball court, stadium and outdoor

No automatic alt text available.
No automatic alt text available.
Image may contain: text

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s