Holcim odustao od preuzimanja gorivog otpada iz Kaštjuna

Inače, samo da znate kako su Centri za gospodarenje otpada projektirani. I kakvi problemi slijede ukoliko se ne bude dovoljno otpada razdvajalo. Nakon razdvajanja, ostatak se obradi u MBO postrojenju (mahaničko biološka obrada miješanog komunalnog otpada), od kojeg se između ostaloga radi i gorivo iz otpada koje se spaljuje u spalionicama i suspalionicama (cementarama). I sada imamo slučaj iz Kaštjuna gdje se cementara Holcim nije javila na natječaj iako je bilo dogovoreno da hoće. Oni kao razlog navode nedovoljnu kvalitetu tog goriva. Naravno, licitirajući s cijenom, koju opet moraju platiti građani.

Ostale cementare su Cemex i Nexe. Cemex je odgovorio da niti ne traži dozvolu za spaljivanje (vjerojatno i sami svjesni nakon onog prosvjeda u Splitu kakva je situacija u javnosti), a Nexe dozvolu ima, samo košta i transport. kojeg opet plaćaju građani. I tako, malo po malo, ogromne greške (namjerne ili nenamjerne) koštat će građane.

Nadam se da mi nećemo napraviti iste greške na našem području. U tijeku je (do 26.3.) javna rasprava o našem Planu gospodarenja otpadom 2017.-2022. pa pošaljite primjedbe. Bitno je.

https://www.labin.com/vijesti/holcim-odustao-od-preuzimanja-gorivog-otpada-s-kastijuna-nova-lokacija-spaljivanja-mogla-bi-dodatno-povecati-racune-za-gradane-64052?fbclid=IwAR1bg7NtWuU4KNujKH581Yd79EdC1395mmEQJYcL7wYqEFFl56DRoorn5N0

Tvornica Holcim u Koromačnu neće preuzimati gorivi otpad koji će nastajati kao nusprodukt u postrojenju novootvorenog Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun. Odustajanje od ranije najavljivanog partnerstva potvrđuju u Holcimu, koji se nije javio na natječaj kojeg je raspisala tvrtka Kaštijun.

– Kaštijun je u siječnju objavio javni natječaj za preuzimanje gorivog otpada. Holcim nije dostavio ponudu jer očekivane tehničke karakteristike iz natječaja, kao što su primjerice ogrjevna vrijednost i sadržaj klorida, ne odgovaraju našim traženim parametrima ulaznog materijala, potvrdila je voditeljica komunikacija i marketinga u Holcimu Julija Škoro.

No kako neslužbeno doznajemo, osim manje kalorijske vrijednosti sirovine i tehničkih nedostatka goriva koje bi nastajalo u sklopu MBO postrojenja, glavni je razlog zapravo cijena koju je tvrtka Kaštijun ponudila za preuzimanje gorivog otpada, a koja Holcimu očito nije odgovarala. Kako doznajemo, vrijednost natječaja bila je 500 tisuća kuna, a otpad se trebao plasirati dijelom u rasutom obliku, a dijelom u balama. Ranije se spominjala cifra od 30 eura po toni preuzetog otpada koje će Kaštijun odnosno građani plaćati onome tko preuzme gorivi otpad.

Cemex i Nexe

Tako se, u trenutku kada je novi centar i službeno pušten u pogon, javlja ozbiljan problem daljnjeg plasmana tog otpada, te se u pitanje dovodi cijeli koncept centra koji počiva na tehnologiji koja predviđa daljnje spaljivanje. Sve bi to moglo utjecati i na dodatno povećanje troškova u slučaju da tvrtka Kaštijun alternativnu lokaciju za spaljivanje gorivog otpada uspije pronaći van Istre. Dodatni troškovi onda bi se mogli osjetiti i na mjesečnim računima odvoza smeća za građane.

Nejasno je i gdje se u ovom trenutku otpad koji nastaje u postrojenju pohranjuje i gdje odlazi. Inače, gorivi otpad u pogonima mogu koristiti spalionice, elektrane i cementare, a najbliže spalionice Puli su one u Celju i Trstu. Tu je i Plomin koji bi ga vjerojatno mogao preuzimati.

U cementari Cemex u Kaštel Sućurcu potvrđuju da oni nemaju dozvolu za spaljivanje gorivog otpada, niti su u fazi traženja, no tu mogućnost ima Nexe cementara u Našicama, ističu iz njihove uprave.

Naglo odustajanje cementare u Koromačnu veliki je preokret ako se podsjetimo da je projekt Kaštijun od samog početka bio usko vezan uz njih. To potvrđuje pismo namjere koje su još davne 2007. godine potpisali tadašnji župan Ivan Jakovčić, pulski gradonačelnik Boris Miletić i direktori Holcimove tvrtke kćeri Ecorec d.o.o. Cristian Abl i Danijel Vadlja.

Radilo se o pismu namjere o instaliranju pilot postrojenja za zbrinjavanje komunalnog otpada kao alternativnog goriva u cementnoj industriji. Dakle, prije 11 godina bilo je jasno da bi gorivi otpad, kao frakciju iz komunalnog otpada, preuzimao upravo Holcim za gorivo u proizvodnji cementa. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s