Maltretiranje navijača mora prestati

Svjesni ste odnosa Hrvatskog nogometnog saveza prema klubu kojem je većinski vlasnik Grad Split, HNK Hajduk. I sami ste kao navijač bili svjedoci brojnih nesportskih odluka i različitog tumačenja pravila kojima bi za HNK Hajduk vrijedila drugačija pravila i propisi. Za jedno se naš klub kažnjavao dok bi drugi za isto bili oslobađani, nekažnjavani ili kažnjeni manjim vremenskim i novčanim kaznama. I sam Grad Split je nekoliko puta reagirao i štitio svoje vlasništvo, međutim promjene iako su najavljivane nekoliko puta ostale su samo mrtvo slovo na papiru.

Krimen našeg kluba je kao što i sami znamo samo drugačiji način poslovanja. Naši navijači jedini biraju Nadzorni odbor kluba i svojom brojnošću učlanjivanja i kupnjom proizvoda donose veliki prihod klubu. Rezultat je, kao što je iz zadnjih financijskih izvješća vidljivo, kako naš Hajduk jedini ima održivo poslovanje u najvišem rangu natjecanja. I to naravno smeta samoproglašenim vlasnicima hrvatskog nogometa. Na sve način se bore protiv toga. Ugrožavajući čak i ustavne slobode navijačima.

Članak 32. Ustava Republike Hrvatske: Svatko tko se zakonito nalazi na teritoriju Republike Hrvatske ima pravo slobodno se kretati i birati boravište.

Članak 5. stavak 2. Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima: Organizator športskog natjecanja u procjeni opasnosti od nereda i nasilja i ocjeni potrebnih mjera za njihovo sprječavanje i otklanjanje dužan je surađivati s nadležnim policijskim tijelom i osigurati dovoljan broj osoba, uključujući i policijske službenike, na prostoru športskog objekta i u njegovoj neposrednoj blizini, radi provođenja mjera sigurnosti športskog natjecanja.

Ustavno pravo svakog čovjeka je slobodno kretanje, odnosno boravak. U to spada i odlazak na utakmicu te posjeta sportskom događaju na vrijeme. Nažalost, maltretiranje naših navijača, ali i ostalih građana počinje već u Dugopolju. Dovoljno je da imate registarske pločice koje nisu odgovarajuće i bivate zastavljeni te pretreseni. I tako nekoliko puta do samog dolaska na sportski događaj.
Radi sigurnosti po samom gradu gostovanja, policija ima i punkt kod samog ulaska u grad gdje okrupnjava broj navijača koji stiže automobilima te ih se sprovodi na sportsko natjecanje. Međutim, bez obzira, ako i stignete nekoliko sati prije utakmice, ostajete bespotrebno zadržani. Kasnijim odlaskom put stadiona stvore se gužve ne ulazu jer se gostima otvore samo jedna vrata s rigoroznim pregledom, sve do skidanja obuće.
Prije utakmice s Dinamom u Zagrebu, 18. veljače, neformalnim javnim pismom sam zatražio da se ova praksa prekine. I zaista, po prvi puta svi navijači su ušli na vrijeme. Znači, netko je reagirao, i može se.
Međutim, već idućim gostovanjima u Zagrebu (Lokomotiva-kup) i Osijeku (prvenstvo) stvari su se vratile na staro. Dakle, svima je jasno da se radi o namjernoj opstrukciji.
Stoga su moja pitanja, kako bi Grad Split zaštitio svoje vlasništvo, svoje građane i ostale navijače:

1. Hitan službeni sastanak u Ministarstvu unutarnjih poslova vezano uz ovu tematiku, s razrađenim planom i hodogramom dolaska navijača na stadion koji garantira posjetu sportskom natjecanje na vrijeme.

2. Osnovati svoje povjerenstvo unutar Službe za društvene djelatnosti, odjela za sport koje će nakon svake pritužbe zatražiti odgovornost odgovornih u Policijskim upravama, a vezano uz nepotrebno zadržavanje i pretres gledatelja, manji broj otvorenih ulaza, nedovoljan broj redara koji pregledavaju gledatelje čime se izravno ugrožava sigurnost na natjecanjima

 

NAKON INICIJATIVE:

Inicijativa je uspjela u nekoliko utakmica nakon pokretanja da bi se naknadno sve vratilo na početak. Grad Split mora osnovati svoje Povjerenstvo koje će svaki put reagirati. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s