Dosta je bilo maltretiranja navijača

Iako imam 20 drugih pitanja danas sam uputio pitanje i inicijativu gradonačelniku vezano uz maltretiranje navijača na gostovanjima. Ostala pitanja ću postaviti tijekom sjednice. Gradonačelnik je pozitivno reagirao i zatražio da zajedno ovo uputimo Ministarstvu unutarnjih poslova. S HNS se tu nema šta razgovarati jer oni ne rade ništa vezano uz ovu tematiku, zato je pitanje i inicijativa koncipirano put MUP-a:

Svjesni ste odnosa Hrvatskog nogometnog saveza prema klubu kojem je većinski vlasnik Grad Split, HNK Hajduk. I sami ste kao navijač bili svjedoci brojnih nesportskih odluka i različitog tumačenja pravila kojima bi za HNK Hajduk vrijedila drugačija pravila i propisi. Za jedno se naš klub kažnjavao dok bi drugi za isto bili oslobađani, nekažnjavani ili kažnjeni manjim vremenskim i novčanim kaznama. I sam Grad Split je nekoliko puta reagirao i štitio svoje vlasništvo, međutim promjene iako su najavljivane nekoliko puta ostale su samo mrtvo slovo na papiru.

Krimen našeg kluba je kao što i sami znamo samo drugačiji način poslovanja. Naši navijači jedini biraju Nadzorni odbor kluba i svojom brojnošću učlanjivanja i kupnjom proizvoda donose veliki prihod klubu. Rezultat je, kao što je iz zadnjih financijskih izvješća vidljivo, kako naš Hajduk jedini ima održivo poslovanjeu najvišem rangu natjecanja. I to naravno smeta samoproglašenim vlasnicima hrvatskog nogometa. Na sve način se bore protiv toga. Ugrožavajući čak i ustavne slobode navijačima.

Članak 32. Ustava Republike Hrvatske: Svatko tko se zakonito nalazi na teritoriju Republike Hrvatske ima pravo slobodno se kretati i birati boravište.

Članak 5. stavak 2.Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima: Organizator športskog natjecanja u procjeni opasnosti od nereda i nasilja i ocjeni potrebnih mjera za njihovo sprječavanje i otklanjanje dužan je surađivati s nadležnim policijskim tijelom i osigurati dovoljan broj osoba, uključujući i policijske službenike, na prostoru športskog objekta i u njegovoj neposrednoj blizini, radi provođenja mjera sigurnosti športskog natjecanja.

Ustavno pravo svakog čovjeka je slobodno kretanje, odnosno boravak. U to spada i odlazak na utakmicu te posjeta sportskom događaju na vrijeme. Nažalost, maltretiranje naših navijača, ali i ostalih građana počinje već u Dugopolju. Dovoljno je da imate registarske pločice koje nisu odgovarajuće i bivate zastavljeni te pretreseni. I tako nekoliko puta do samog dolaska na sportski događaj.

Radi sigurnosti po samom gradu gostovanja, policija ima i punkt kod samog ulaska u grad gdje okrupnjava broj navijača koji stiže automobilima te ih se sprovodi na sportsko natjecanje. Međutim, bez obzira, ako i stignete nekoliko sati prije utakmice, ostajete bespotrebno zadržani. Kasnijim odlaskom put stadiona stvore se gužve ne ulazu jer se gostima otvore samo jedna vrata s rigoroznim pregledom, sve do skidanja obuće.

Prije utakmice s Dinamom u Zagrebu, 18. veljače, neformalnim javnim pismom sam zatražio da se ova praksa prekine. I zaista, po prvi puta svi navijači su ušli na vrijeme. Znači, netko je reagirao, i može se.

Međutim, već idućim gostovanjima u Zagrebu (Lokomotiva-kup) i Osijeku (prvenstvo) stvari su se vratile na staro. Dakle, svima je jasno da se radi o namjernoj opstrukciji.

Stoga su moja pitanja, kako bi Grad Split zaštitio svoje vlasništvo, svoje građane i ostale navijače:

Hoće li i kada Grad zatražiti hitan službeni sastanak u Ministarstvu unutarnjih poslova vezano uz ovu tematiku, s razrađenim planom i hodogramom dolaska navijača na stadion koji garantira posjetu sportskom natjecanje na vrijeme?

Hoće li i kada Grad oformiti svoje povjerenstvo unutar Službe za društvene djelatnosti, odjela za sport koje će nakon svake pritužbe zatražiti odgovornost odgovornih u Policijskim upravama, a vezano uz nepotrebno zadržavanje i pretres gledatelja, manji broj otvorenih ulaza, nedovoljan broj redara koji pregledavaju gledatelje čime se izravno ugrožava sigurnost na natjecanjima?

Image may contain: one or more people and outdoor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s