Novi obiteljski zakon

Valjda ove izmjene Obiteljskog zakona idu u smjeru da se teže razvesti, a stvarat će samo više zle krvi između parova putem suda. Nažalost, kako i crkva svojim svakodnevnim postupcima udavalja ljude od crkve, tako i država sada paragrafima kao tjera ljude u brak jer više ne izjednačava bračnu i izvanbračnu zajednicu. Kad će više “organi”, državni i crkveni, shvatiti da samo moral, kompromis i ljubav mogu vratiti Hrvatsku na pravi put? Zlu krv svaki dan čujemo prema onima suprotnih uvjerenja, bilo političkih, bilo vjerskih. Nemoralna država puna lopovluka i prevara, lošeg pravosuđa, nastavlja gasiti tu ljubav u ljudima. I ovo će Nada Murganić prikazati kao pobjedu nad nekim tamo gej zajednicama da ne mogu usvajati djecu i da na silu želi ostavljati ljude u braku, a dogodit će se suprotno, još više podjela. Ljudi će biti zajedno ili odvojeno bez obzira na sve njih, bit će bitno samo ono između njih. Volite se ljudožderi.

KLJUČNE PROMJENE U ODNOSU NA PRVI PRIJEDLOG Izvanbračni parovi samo će iznimno moći biti posvojitelji

1. Definicija obitelji

U novom prijedlogu nema definicije obitelji koja je bila glavni razlog zbog kojeg je prvi zakonski prijedlog u rujnu povučen iz javne rasprave u roku od 24 sata. Podsjetimo, obitelj je tada bila definirana kao “majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive”. Parovi bez djece, dakle, ne bi bili obitelj. U hrvatskim obiteljskim zakonima, kao i u sličnim zakonima većine europskih zemalja, nikad nije bilo definicije obitelji.

2. Izvanbračne zajednice

Izvanbračne zajednice neće biti izjednačene s bračnima, jer u prijedlogu nema odredbe, poput one u sadašnjem zakonu, da “izvanbračna zajednica stvara osobne i imovinske učinke kao bračna zajednica te se na nju primjenjuju odredbe ovoga zakona, odnosno odredbe drugih zakona kojima se uređuju odnosi u poreznim stvarima, osobni, imovinski i drugi odnosi bračnih drugova”. Izvanbračni parovi moći će posvajati djecu samo ako “postoje opravdani razlozi na strani djeteta”.

3. Razvod roditelja maloljetne djece

Roditelji maloljetne djece razvod će ponovno pokretati na sudu, što podrazumijeva ponovno angažiranje odvjetnika te najmanje jedno ročište više po svakom razvodu. Praksa je pokazala da je pokretanje razvoda pri centru za socijalnu skrb udvostručilo broj sporazumnih dogovora o daljnjoj skrbi o djeci.

4. Roditeljski plan

Plan o roditeljskoj skrbi, koji su dogovorno sastavljali roditelji u centru za socijalnu skrb, nakon čega bi ga ovjerio sud i time zaključio razvod, ukida se. Ponovno će centri za socijalnu skrb slati sudu svoje mišljenje o tome kako je najbolje da roditelji nastave skrbiti o djeci nakon razvoda, a sud će svojom odlukom (ne temeljem postignutog dogovora roditelja) odlučivati s kim će dijete stanovati, kako će viđati drugog roditelja, s kim će provoditi praznike…

5. Posebni skrbnik

Tijekom konfliktnog razvoda, u kojem će svaki roditelj angažirati odvjetnika, dijete će, kao i dosad, dobiti svojeg “odvjetnika”, odnosno posebnog skrbnika, zaposlenika Centra za posebno skrbništvo. No, posebni skrbnik neće (kao za druge korisnike) biti besplatan, nego će ga plaćati roditelji sukladno odvjetničkoj tarifi.

6. Obrazovanje u skladu s vjerskim uvjerenjima

Odredba o tome da roditelji imaju pravo na obrazovanje djece u skladu s roditeljskim uvjerenjima ostala je u prijedlogu zakona, ponešto promijenjena i u drugom zakonskom članku. Dok je prvi, povučeni prijedlog propisivao da “roditelji imaju prije svih pravo i slobodu samostalno odlučivati o odgoju i obrazovanju djece, u skladu s vlastitim uvjerenjima”, u novom prijedlogu stoji kako “roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima”.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ekskluzivno-ukida-se-jednakost-bracnih-i-vanbracnih-parova-novi-obiteljski-zakon-uvodi-i-obrazovanje-djece-u-skladu-s-vjerskim-uvjerenjima-roditelja/7209246/

 

Image may contain: nature

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s