Odgovor na primjedbe o prijedlogu zakupa javnih površina i neizgrađenog građevinskog zemljišta

[RAZOČARAN … ] Medije je zatrpala jedna odluka gradonačelnika vezana uz parking Jokera. O čemu se radi, dosadašnja odluka o davanju u zakup javnih površina, uz kioske, štekate i sl., sadržavala je i neizgrađeno građevinsko zemljište, pod kojeg spada i taj parking. Iz nove odluke je izbačeno to zemljište, ali istovremeno na sjednicu nismo dobili zasebnu odluku o neizgrađenom građevinskom zemljištu, tako da su sva ta zamljišta ostala visiti u zrakopraznom prostoru. Odnosno, nema pravne osnove za naplatu npr Jokeru tih 20.000 kuna mjesečno. Inače, Kerum je u svom mandatu za taj parking smanjio cijenu s 60.000 na 20.000, a izgleda da mu je bolje kad nije gradonačelnik jer je sad nula (0) kuna. Očekujemo prijedlog ove odluke već iduću sjednicu?

Međutim, mene je osim tog razvikanog parkinga još više razočarao šlampav (ne)odgovor na sve primjedbe. Posebno ističem ovaj odgovor koji definitivno ruši transparentnost, odnosno, ostavlja je istom kakva je bila kod Keruma i Baldasara, a objašnjanje je presmješno:

***********************************************
“3. Tražili smo objavu svih dokumenta na posebnoj podstranici, zajedno s naslovom natječaja ili dodjele, koji prate isti natječaj ili dodjelu. Povjerenstvo nije prihvatilo iz razloga, pazite: … VELIKI JE TO BROJ UGOVORA, ISTI SE MOGU TRAŽITI PUTEM PROTOKOLA … to jednostavno nije pošten i transparentan put, i baš sam kod ovoga razočaran …”
***********************************************

Osim ovoga, ova točka je došla s materijalom direktno isporučenim na stol vijećnicima, umjesto da smo materijale dobili najmanje 7 dana prije. U materijalima smo dobili i očitovanje Povjerenstva o zaprimljenim primjedbama. Međutim, ni to nije odrađeno kako treba. Kad šaljete primjedbe na predmete na javnom uvidu, tada svaka primjedba mora biti upisana u tablicu, uz svaku treba stajati odgovor i odluka. Na 17 primjedbi stigao je odgovor na samo 7?! Od toga su 3 i prihvaćene:

1. Vage … za vage, kako su ih izbacili u grafičkom planu tražili smo da se izjednače ovdje u zakupu. Sada su vraćene na oba mjesta.

2. Skladište uz kiosk … kako je kiosk podignut s 12 m2 na 15 m2 potrebno je bilo izbaciti dodatni skladišni prostor od 3 m2. Prihvaćeno.

3. Zakup po javnom natječaju tražili smo da se smanji s 5 na 3 godine, odnosno za kioske s 10 na 5 godina. Prihvaćeno, dinamika je takva mijenjanja prostora.

Nije prihvaćeno:

1. Tražili smo dodatnu dokumentaciju, osiguranje plaćanja i natječaje za sve prostore … odbijeno jer predstavlja previše dokumentacije, ali grad može za pojedini natječaj tražiti i više dokumentacije … nažalost, uvijek ovo “može” postane nešto “ne treba” … šteta što nije napravljeno kao kod žnjanskog platoa, opet će biti neplaćanja i manipulacija

2. Neposredna dodjela … tražili smo da se 30 dana za neposrednu dodjelu vrati na 7 dana kao prije 4 godine pa da se produžuje svakih 7 dana za pojedinu manifestaciju … nije prihvaćeno, stavljeno je 60 dana. Praktički, može se neka manifestacija nazvati turističkom prodajom bačvi 60 dana na rivi i gradonačelnik je neposredno odbori, i ona tamo stoji. Malo bezveze. Neće Andro možda to korisiti, ali se otvara mogućnost …

3. Posebno tužna odbijenica … Tražili smo objavu svih dokumenta na podstranici zajedno s naslovom natječja ili dodjele, koji prate isti natječaj … Povjerenstvo nije prihvatilo iz razloga, pazite, velikog broja ugovora, a isto se može tražiti putem protokola … Ovo nije pošten i transparentan put, i baš sam kod ovoga razočaran

4. Nesklapanje ugovora s postojećim korisnicima do provedbe natječaja. Odbijeno. Potrebno je sa službama odrediti predradnje … Pa odradite ih.

Bez odgovora:

1. Da gradonačelnik zadrži pravo odbijanja prava za prvenstvo dodjele lokacije u interesu grada

2. Nije usklađen članak sa Zakonom o braniteljima, izostavljeno 4 od 5 točaka,

3. Nije prihvaćena dodatna dokumentacija izjave osobe pod odgovornošću da nema dugove

4. Nije izbrisana stavka da gradonačelnik može dati neposrednom pogodbom prostore za koje nije bilo ponude

5. Nije izbrisana stavka da prednost kod jednake ponude ima starija tvrtka

6. Nije prihvaćena transparentna objava u roku 2 dana od održavanja pojedinog sastanka (objava ponuda, objava odluke, ugovor … )

7. Nije prihvaćeno da netko recimo za Simple Mindse mora pružiti dokumentaciju da je taj koncert stvarno tolike vrijednosti, kao i da neposrednom pogodbom mora dati dokumentaciju i osiguranja kao i kod natječaja …

itd … itd …

 

No automatic alt text available.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s