Crkva na Splitu 3 ide na natječaj, povećan broj parkirnih mjesta

[CRKVA IDE NA NATJEČAJ, VEĆA JE TRŽNICA, VIŠE JE JAVNIH PARKIRNIH MJESTA] Stigao mi je dodatni materijal Komisiji za urbanizam koja se sastaje 22. svibnja. Tu je i dokumentacija za medijski najeksponiraniji projekt, crkvu na Splitu 3.

Pozitivno je odgovoreno na one moje primjedbe o triku s parkirnim mjestima, kojih nije bilo ispod tržnice. Sada ih ima na tom mjestu 70 u javnom korištenju (prije 0), a ukupno 100 (prije 47, sva su bila za djelatnike) … još 100 parkirnih mjesta za javno korištenje je planirano ispod zdravstvenog centra na sjevernoj čestici, taj dio se nije mijenjao. Ostavljena je i mogućnost izgradnja više etaža parkinga ispod tržnice, ali kod nas to “može se napraviti” nikad se ne ostvari kad je na javnu korist.  Nažalost, ovo je još uvijek ispod broja parkirnih mjesta kojih trenutno ima u javnom korištenju. Osim toga, dok se bude gradilo parkinga neće biti pa bi bilo jako bitno da Grad svoj dio gradi prije Crkve.

Tržnica je povećana u odnosu na prije (680 m2 : 571m2), a kafić se više ne navodi kao zasebna cjelina. Crkva ostaje na istom mjestu iste kvadrature, ali nema više kota jer se mora provesti arhitektonski natječaj za odabir idejnog rješenja (nadajmo se da će to ipak biti skromnije zdanje od onog megalomanskog). Zdravstveni centar je nepromijenjen.

Nije uvaženo ono što sam zagovarao o kompromisnom rješenju za crkvu, da se izgradi na sjevernoj čestici. Šteta. To bi mi bio baš vrhunski potez Crkve.

Ukoliko sve ovako ostane treba i nakon toga paziti da faze gradnje ne oštete građane za tržnicu i parking mjesta. Recimo crkva se napravi, a tržnica ne. Vjerujem da se plan neće zloupotrijebiti u te svrhe, ali kako se kod nas nikad ne zna, mora se puhati i na hladno. Inače, iznos izgradnje tržnice i parkinga ispod iste procjenjuje se ugrubo negdje na 20 milijuna kuna. Toliko ćemo više platiti ovu izmjenu. 

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s