Ništa se neće promijeniti

Nema tih novaca koji mogu platiti sriću sportskog uspjeha, ulaska u finale Svjetskog prvenstva. Nogomet je prije dolaska digitalne televizije bio uglavnom takav, samo sportski. Nakon toga se sve promijenilo. I danas, pobjednik SP-a dobiva 240 milijuna kuna, a poraženi 180 milijuna kuna. Pola od toga ide igračima.

Iz prethodnih financijskih izvještaja je jasno da HNS, i bez velikih natjecanja (neparne godine), od FIFE, UEFA-e, prijateljskih utakmica i sponzora dobije 140 milijuna kuna. Tome, za ovu godinu, treba pridodati ovaj prihod od 90 ili 120 milijuna kuna. I ne samo to, sada skače cijena prijateljskih utakmica, sponzorski ugovori … Prihod može skočiti do vrtoglavih 300 milijuna kuna. U 2016. je Hrvatska dobila 12 milijuna eura za plasman u 1/16 EP.

Za razliku od sportskih uspjeha, sada se postavlja pitanje, može li i savez ujediniti hrvatskog čovjeka ili će nastaviti politički zakopčan. Hoće li savez vratit novac u hrvatski nogomet, ulagati ili će nastaviti ulagati u sebe? Imamo li tamo kandidata za Zlatnu kunu kao što imamo za Zlatnu loptu? Hoće li HNS značajno uložiti u terene Imotskoga, Zadra, Sl.Broda, odakle dolaze ovi nogometni talenti? Hoće li uložiti u opremu klubovima, ulagati u znanje trenera? Izmjeniti sustav natjecanja da bude zanimljiv? Uložiti u promociju nogometa na pravilan način? Vratiti poštenje u nogomet?

Odgovore svi znaju … nažalost … Promijeniti se ništa neće, nastavit će se žicat od poreznih obveznika. Kad se svjetla velike pozornice izgase, ostaju nam problemi … Tako mi uspjeha iz Francuske 1998. …

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s