Vlast na godišnjem, nikad manje sjednica

Prošla je godina dana od konstituirajuće sjednice ovog saziva Gradskog vijeća (377 dana). I danas je glavna vijest je da gradski vijećnici idu na “odmor” do rujna. Jednostavno, ne prihvaćam to. Prilično je paušalna ova informacija jer vlast određuje sjednice kao i rad gradskih službi. Dakle, oporba je i sada spremna za sjednicu, a vlast nije. Računa se na popularnu “sezonu kiselih krastavaca”, kada nijedna vijest ne dopire do ljudi. Ljeto je, godišnji odmori, kakva politika … Inače, vraga sam na odmoru,. Tko god prati facebook vidi da dnevno objavljujem bar po 3 bitne informacije za građane, češljajući, gradske službe pitanjima, natječaje, objave, zakone … Mislim da zaslužujem tih 1440 kuna mjesečno.  Na tom “odmoru” od sjednica Gradskog vijeća smo jer navodno iz gradskih službi nije stigao nijedan završen prijedlog točke, a to je moguće jedino ako je vlast tako rekla.

Naravno, stvar je u tome da bi na sjednici bilo jako neugodno za vladajuće zbog trenutne komunalne i ine situacije u Gradu, i da se odgađanjem sjednica samo kupuje vrijeme. Obavijest da nema sjednica zbog nedovršenih točaka jednako je katastrofalna za vlast. Uostalom, moguće je sazvati sjednicu samo zbog svih komunalnih problema.

Na slici je pregled sjednica tijekom godina. I nije to velika razlika, osim one 2014. godine Baldasara, kada je vjerojatno od straha sve češljao (15). Već 2015. ima samo 4 redovne sjednice. S 4 sjednice (rujan, listopad, studeni i prosinac) i ova vlast će uploviti u broj 10. Međutim, to je tragično s obzirom da na sjednicama imamo i preko 80 točaka, a dobijemo ih u zadnjih 7 dana. I onda se vi spremite. hoću reći, u našoj politici se i dalje ništa novoga ne događa. Sakrij što više možeš … 20 godina iste politike …

No automatic alt text available.


Naš prijedlog je bio da se odredi jedan dan na početku svakog mjeseca kada se sjednice održavaju. Tijekom mjeseca javno se puni ta sjednica materijalima, i koliko ih stigne do 7 dana prije (pa tad nije problem i ako stigne koja hitna i naknadno), toliko točaka imamo.

Nažalost, to nije prošlo. Nije prošlo jer se namjerno 80 točaka stavlja kako se ne bi mogli spremiti argumentirano razgovarati. Samo, kod mene su naišli na tvrd orah, i tih 7 dana dana radim kao konj, i dolazim spreman sa svim zakonim i argumentima. Jednostavno je, ne želim ispasti glup na sjednici i politizirati o ustašama i partizanima. I dužni smo građanima pošteno to odraditi, mene bi bio sram primiti tih 1440 kuna.

Kad bi se ovako pripremale i održavale sjednice, onda bi se znalo tko od službi ne radi svoj posao, odnosno, je li vlast ta koja stvarno kriva za neodržavanje.

Građani se s pravom pitaju čemu onda toliko zaposlenih u Banovini, i što vladajući rade … vladaju li uopće situacijom u Banovini s obzirom na bolovanja komunalnih redara. Vladaju li radnicima s obzirom da se osniva novi sindikat, nezadovoljan novim kolektivnim ugovorom. Svi krenu ambiciozno, velikim najavama, odgovorima na pitanja vijećnika, i kasnije to sve kopni, kopni, kopni … dok ne iščezne u potpunosti.

Osobno znam da pojedinci stvarno puno rade, i u Banovini i u vlasti, ali se iz svega vidi da su naišli na puno problema i da se nisu snašli. Odnosno, potpuno nepripremljeni su došli na vlast. Bilo bi još i gore da im u dosta slučajeva nije pomogla vertikala. Uz to, guši ih koalicija, i rade se tužni kompromisi (ala besplatni parking Jokera, neuređene Bene, komunalni problemi … ). Odabrani za odraditi posao rade takve gluposti ala svi ovi komunalni problemi kojih smo svjedoci zadnjih 30 dana i onda iz straha ne znaju više kome što dati da odlučuje, a da ne uprska.

Rade se i zakonske egzibicije s papirima “zbog višeg interesa” ala žnjanski plato i DPU Dračevac …

Sramota je za jednu vlast da gradonačelnik trči po gradu i gasi kao vatrogasac komunalne probleme, a imamo na vratu Spaladium arenu, Promet, ceste, investicije …

I da bi sakrili sve probleme imamo odgodu sjednica, nepripremljene sjednice. Rad na razini od prije 30 godina.

Nakon godinu dana vlasti i ovakvih naivnih komunalnih gluposti kojima se i djeca smiju? Nakon godinu dana gdje se vijećnicima na pitanja više ne odgovara ili se odgovori jednom rečenicom, a u usmenim razgovrima govori da se ne smije odgovarati? Sumnjam. Sve se pretvara u već viđenu sliku Keruma i Baldasara. Vatrogasac Andro to pokušava pogasiti, nešto prešutiti jer ne postoji odgovor na parking Jokera, na Bene, na neodržavanje i nepripremanje sjednica od strane gradskih službi. Posao gradonačelnika je puno ozbiljniji od gašenja komunalnih požara, a to samo govori o raspadu sustava … žao mi ga je …

I onda je Split glavni? Ne, nije. Nažalost, nije. Hoće li se nešto promijeniti? Ne znam. Iskreno mi je žao što je ovako, volio bi da svaki gradonačelnik uspije …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s