Pristup i rezultat

Kopić je u 48 zadnjih sati shvatio da u Hajduku nije bitan teren i suđenje nego samo rezultat.  Malo čudna izjava za čovjeka koji je tako staložen kad ih daje. Da mu pomognem. Bitna je taktika koja donosi rezultat. Bitna je prilagodba situaciji. Trener i igrači ne smiju biti jednodimenzionalni. Kiša je, puše, sudac je, tuku nas, nema nas … Onaj tko nema rješenja ili su mu kriva, pronalazi opravdanja.

Dakle, ako protivnik ima brzog igrača, taktika je stati mu bliže. Ako protivnik ima teretne igrače, taktika je izaći ispred njega bržim igračem. Ako protivnik ima slabiji skok, taktika je da dupliraš bokove i pokušaš s više centiranja poentirat svojom dominacijom u skoku … itd … itd …

Ako imaš neravan teren onda se prilagodiš preskakanjem igre ili staviš više tehnički jačih igrača u sredinu ili staviš skakače naprijed ili nastojiš igrat na ravnijim djelovima terena (Poljud je samo na mjestima neravan). Ako imaš jak vjetar, nastojiš igrati po travnjaku. Ako te protivnik cipelari nakrcaś sredinu s igračem viśe i brže odigravaš.

Ako nakon utakmice izjaviś da je kriv teren na Poljudu, u Osijeku je na ravnom terenu kriv sudac i žestok protivnik, u Sofiji smo po izjavama izgleda dobro odigrali pa smo svi ćoravi jer nam se činilo protiv lośeg protivnika da nas je Ljubić spasio, i još je energija bila dobra.

Kopić pretpostavljam pokušava ne izgubiti potpuno uzde iz svojih ruku pa s igračima ide u dobro. Bar ovako javno. Na to dobro su mu do sada uzvraćalo energijicom. I do sada smo vidjeli samo opravdanja. I nije prvi trener u Hajduku koji će tako izgoriti …

Ne znam. Meni je pošteniji pristup da se kaže: teren je bio loš, ali je sve do nas, i to se vidjelo na ovim ravnim terenima gdje isto ne možemo dodati na 5 metara slobodnom igraču, nedostaje nam koncentracije, sebični smo, komplicirani, spori … čak bi igrači sami tako trebali nastupiti. Ne onim stereotipnim izjavama, koje se kažu samo da se każu. I sutra bi sigurno razmišljali da budu bolji. I bili bi bolji.

Ovako … pronalaze se opravdanja, a sezona je sada. Teren je takav kakav je. Napravi taktiku za takav teren. U Osijeku te cipelare, napravi taktiku. U Sofiji puno lošiji protivnik, i igrači igraju bahato u nekim trenutcima, kao lako ćemo.

Nažalost. Većini trenera je Hajduk prevelik zalogaj. Uđu li u svađu s glavnim igračima znaju da im je gotovo jer nemaju dovoljnu širinu kvalitete kadra. Sami se s druge strane ne znaju nametnuti i igrači im kolo vode. Kopiću sad ne idu na ruku ni ozljede. I tu će se isto pronaći opravdanja, a. sport na rezultatu ne poznaje niti priznaje opravdanja.

Imaš to što imaś, imaš kadar kakav imaš, izvoli pronaći najbolju taktiku za to … ne mora to biti ni umiranje u ljepoti ni najbolji Hajduk ikad, ali mora biti svrsishodno, mora biti bitka na terenu, želja. Nažalost, prilično smo jednodimenzionalni. Osijek nas je lako pročitao. Udarao ciljano. I izgledamo na terenu “boli nas neka stvar” (naravno ne svi).

Mislim da se Hajduk može izdignuti i pronaći tu toliko traženu energijicu … mi bi samo htjeli ratnike bez opravdanja.

Toliko puta su nas uvjerili da puno tražimo … Možemo li to dobiti kontra Lokomotive, Steaue i Rijeke? Vidjet ćemo … od rezultata nitko ne može pobjeći. U sportu je on najčišći …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s