Taoci svojih emocija

Divna je lijepa naša. Proputovao sam puno toga po svijetu, i svaka država ima svoje ljepote, ali niti jedna nije kao Hrvatska. Ipak, za ovo područje kao da je Bog rekao, “e, za ovu ljepotu imat ćete težak križ koji ćete nositi”. Ratovi, netrpeljivost, svađe, podjele … Do jučer smo se svi zaklinjali u jedinstvo i zajedništvo, naša reprezentacija, drugi na svijetu, obitelj. A veći dio je i tada znao da je to jedna velika farsa. Ovaj narod jednostavno ne može biti jedinstven, zato jer dominiraju teme podjela i netolerancije. Za šaku političara ili onih koji bi htjeli biti političari. Može nas samo ujediniti napad neke vanjske sile.

Strastveni smo i ne razmišljamo puno glavom. Vode nas emocije umjesto razuma, zbog toga politika lako manipulira s nama. Medijima je bitnija čitanost umjesto sadržaja. Naravno, u današnjem svijetu tako i mora biti. Ostat ćeš bez plaće, a plaća je sve. Prevladavaju emocije zla, umjesto dobra. Zlo je čitanije od lijepih stvari. Zlo će pojedinci pričati i o vama osobno, izmisliti, jer ljudi popiju svašta. Ne čitaju dalje od naslova. Tim jadnim huškačima koji vrte narod oko malog prsta dao bi manje od jedne crtice u novinama. Bez obzira s koje strane dolazili. Samo, za to i vlast treba biti ispravna … a nije. I tu smo gdje jesmo. Svima ti huškači pašu u nekoj situaciji. Skrenuti temu s bitnoga.

Danas je Dan domovinske zahvalnosti. Uzmite novinu i pročitajte redom … svađe udruga Domovinskog rata s političarima oko termina održavanja proslave, silovana djevojka u Zadru, Papa izbacio iz crkve pedofila, krademo na računima u ugostiteljstvu da bi zaradili plaću, Hladno pivo sviralo do 23:49, požar na Žnjanu djelo budale ili mafije, a i taj blentavi HNS nogometni i dalje radi za odbjeglog mafijaša … U sve to dodajte one svakodnevne lopovluke oko komunale u Splitu i nefunkcioniranja države.

Jedinstvo, dobrota i poštenje jednostavno ne stoje na ovim prostorima. Dominiraju samo lažne, prozirne, isprane priča o tome, maskirane u kockice nekog sportskog uspjeha. Curu u Zadru drogiraju i siluju, u crkvi pedofil kojeg Papa mora izbacit, brani se sviranje Hladnom pivu iza ponoć, a diskom trešte Cece i Dare Bubamare, požari na žnjanu se eto dogode 80 puta sami od sebe … Ni Olivera neki jadnici ne bi ispratili na dostojanstven način da znaju cijelu glazbenu povijest … a tada, kao i sada bio je samo čovjek, jednostavan, skroman i pošten čovjek sa svim manama nas običnih smrtnika …

Naprijed pioniri https://youtu.be/YIwRIgbxSjM
Pionirsko kolo https://youtu.be/i3IAvx4iAm4
Nek nas sete – Boško buha https://youtu.be/AaIJb4HjRrk

Gomila licemjera … Bez trunke tolerancije i argumentiranog razgovora, bez iskrene želje da Hrvatska ide naprijed. Naši i vaši. Vlak Hrvatske za boljitkom svi će ispratiti s cvijećem u rukama, a iza leđa će imati francuz ključ s kojim će odvidavat kola s istog tog vlaka i prodavat na crno u staro željezo.

I danas ćete se naslušati divnih govora, govora koje pišu PR stručnjaci. Svi će govoriti o jedinstvi i snazi, uspjesima reprezentacije, zajedništvu … a samo par dana nakon toga isto kao sa sportskim uspjesima … i tako godinama … Zatreperi narodu srce kad vidi zastavu. Ne vidi da političar priča priče koje nisu čak ni njegove.

Da nije sve baš crno na današnji slavan dan, dan kad bi trebali svi biti jedinstveni, više jedinstveni nego radi nogometa kojeg vodi gomila jadnika, postoji jedna topla priča u novini koju treba pročitati. Moj Iko Đuzel, ljudina od čovika. Sa svojim suborcima doma gradelaje na ovaj dan … 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s