Vježbe ega u Zvonimirovoj

Napisah prije ove primjene izmjena u prometa “valjda je netko napravio analizu”. Nažalost nije. Idu nove promjene.  Napisah tada, amaterski, bez analiza, da je najbolje rješenje moguće ako se:

1. Proširi na 2 trake kod taksi stajališta na Rivi

2. Provuke te 2 trake preko mosta na Bačvicama (otući onu Baldasarovu kornižu s jedne strane, ako može most podnijeti opterećenje)

3. Aktivirati Preradovićevo šetalište jer kroz Jadransku ne mogu dvije trake (tko smije kontra investitora?)

… i sad se konačno izgleda promet u Luci prebacuje u jednosmjerni prema Bačvicama (idući tjedan) … samo, je li se ovo isplatilo … pješacima je sada gore, autobusi su izmjenili linije, gužve su u Zagrebačkoj, Tolstojevoj, Slobode, čak i u Osječkoj, na Bačvicama … Tisućama je pogoršano stanje življenja za vrlo malo dokazivanja biti u pravu, a grad treba raditi na poboljšanju života građana. Treba raditi za ljude, a ne za automobile. Drugi, pametni gradovi smanjuju promet prema centru. Posebno se to odnosi na stare dizelaše i dvotaktne skutere. Radi zdravlja, ekologije i očuvanja povijesne jezgre. Jedna poljska tvrka prije nekoliko dana je otvorila platformu za iznajmljivanje električnih skutera, njih dvadesetak.

Slično imaju svi veći gradovi, na stotine električnih skutera. Ovdje su još uvijek preskupi (1,59kn minuta ili cijeli dan 249kn u Poljskoj su 1 kn i 120kn). Drugim rječima, uzmeš skuter za 5 kuna i dođeš s Mertojaka na Rivu. Bez auta, bez parkinga, i tako natrag. Ili isto tako biciklu. Ostaviš i preuzmeš gdje hoćeš. Uz to moderne i brže autobusne linije (ova nova 62 autobusa). I to izvježbat s građanima do turističke sezone. I vidjet ćeš da nema gužve, ugodnije se živi. A ne ovo, vježbe ega u sredini turističke sezone. 

Image may contain: one or more people, people sitting, motorcycle, shoes and outdoor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s