Vertikala zapela u Urbanoj šumi. Nova tvrtka?

Iako je Grad Split tražio od države vlasništvo nad Marjanom neće ga dobiti, ili bar ga nije dobio Zakonom o šumama (ne određuje vlasništvo). U novom Zakonu o šumama pojavio se pojam “Urbane šume” kao šume posebne namjene (uz građevinska područja, a znatno utječu na kvalitetu života stanovnika naselja; šume čija je namjena stvaranje potrebnih uvjeta za odmor i rekreaciju posjetitelja …). Zbog izjednačavanja pojmova od sada i lokalne jedince mogu biti šumoposjednici (Grad nije vlasnik, država je vlasnik). Zbog velike površine Marjana, Grad Split, ukoliko zatraži da postane šumoposjednik sam će snositi i troškove planiranja, kao i većine gospodarenja i upravljanja šumom (možda i sve, treba zatražiti preciznije tumačenje nekih pojmova). Time će država (Hrvatske šume) očistiti ruke od finaciranja koliko god može, istina ni do sada nisu bili darežljivi, ali tada zbog nerješenih odnosa, koji su izgleda svima odgovarali. Koliko će naš koštati naš ego o “vlasništvu” tek ćemo vidjeti. Za sada imamo u JUPŠ Marjan oko 65 zaposlenih i trošak 8 milijuna kuna (6,1 m zaposleni + 1,9 materijalni (0,3 troškovi zaposlenima + 0,4 materijal i energija + 0,4 intelektualne usluge + … ).

Stabla padaju, bube napadaju, vozila prolaze, crne jame puštaju, neočišćena šuma … a 65 zaposlenih … ali nema veze, šuma je NAŠA pa neka pada.  Inače, dobit Hrvatskih šuma je u zadnjih 5 godina bila 700 milijuna kuna. I umjesto da ulažu u recimo Marjan to će za njih raditi Grad Split, a Hrvatske šume su zaposlile novih 800 ljudi u 2 godine.

Da ponovim dobit 700 MILIJUNA KUNA, novih 800 ZAPOSLENIH (ukupno 7873) 

Ono što se još javlja kao novi, širi, mogući problem novog zapošljavanja je da Urbanom šumom može upravljati i druga pravna osoba, odnosno tvrtka u većinskom vlasništvu grada Splita (uz ili možda uz ugašenu Javnu ustanovu), što jasno navodi i dio teksta Ministarstva poljoprivrede (30.5.2018.) kod upućivanja Zakona na glasanje:

“Uvažavajući činjenicu da pojedine šume i šumska zemljišta imaju iznimnu važnost za neke lokalne sredine općinama i gradovima omogućeno je osnivanje vlastitih tvrtki kojima će, uz odluku Vlade RH, biti povjereno gospodarenje takvim urbanim šumama uz preuzimanje svih obveza koje zakon nalaže šumovlasnicima.”

Za sve nejasnoće uputio sam pitanja Gradu Splitu.

foto: Goran Leš

https://www.zakon.hr/z/294/Zakon-o-%C5%A1umama

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/drzavna-firma-s-najboljim-kolektivnim-ugovorom-ima-sve-manju-dobit-a-zaposlila-cak-794-novih-ljudi-sada-ce-svi-dobiti-osjetno-veca-prava/7315416/

 

Image may contain: sky, outdoor, nature and water

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s