Transparentnošću do zakonitosti

Žbircu maklo stolove, Plavoj laguni miču štekat … Da. Postoje planovi i pravila kojih se svi moraju pridržavati da bi pravna država funkcionirala. Samo, pri tome se mora prema svima raditi jednako. Napominjem, u zakonu nema nijedan članak o koaliciji.

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća prilično dobar i žustar nastup je imao Stipe Čogelja. Koji je dobro iskritizirao i Grad da se ne pridržava dogovora sa sastanaka. Tada sam naveo da inzistiram na UPU planovima za plaže.

To znači da Grad zadaje planove na Benama, Kašteletu, Firulama … i tada nema improvizacija kakvih sada imamo, gdje netko nekima radi nedostatka planova sve dopušta.

Tada smo rekli i da Splitska obala radi nezakonito na Zapadnoj obali. Odnosno, naplaćuje nešto što spada pod luku nautičkog turizma, a ona to nije. Što su potvrdili i direktor Splitske obale i Čogelja. Odnosno, županija mora mijenjati plan ili Lučka uprava Split mora proširiti svoje područke pa dati Splitskoj obali upravljanje.

Tada smo upozorili opet slikom na kajake i skutere u Gradskoj luci, što predstavlja ludost i ugrožava sigurnost. Kao što smo slikom pokazali i čardake koji niču na Matejušci jer nema planova. Čak i zatražili ukidanja podkoncesija, da ne može koncesionar dati u podnajam nešto bez plana.

I to smo bili u pravu. Planovi sve rješavaju. Nažalost, Čogelja je potvrdio i sve naše sumnje oko proglašavanja pomorskog dobra kako koče državne institucije. Tako su recimo papiri za Žnjan čekali 20 godina.

Mnogi ne znaju, ali čak i lučica kao Zenta se vodi neleaglno … i nikom niśta

I to vam je slika današnje Hrvatske, razlomljena na državu, županiju, grad, kotare, pravosuđe … i dosta vam je negdje imati čovjeka pa da zaobilaziš zakone.

I tada postajemo nejednaki pred zakonom. Jednom se štekat miče, drugom ne. Jednom može koncesija, drugom ne. Jednom vrijede planovi drugom ne. Jednom se čak i dio zakona briśe da bi imao besplatan parking. Jednom se dopušta curenje kanalizacije. Itd … itd …

Kako se boriti protiv ovoga? Javnošću informacije! Transparentnošću! Prozivanjem vertikale! Svojim dobrim radom!

Umjesto PR naslikavanja Grad i Županija trebaju krenuti s prozivanjem, ali i sa svojim transparentnim, dobrim i pośtenim radom, prema svima jednako.

Nažalost, nema čovjeka koji sumnja u to jer sve što nas je politika do sada naučila je da štiti svoje drage prijatelje, rodbinu, stranačke drugare …

I zato, gledat ćete i dalje naslikavanja u odijelima, umjesto ljutih i odlučnih prozivanja odgovornih …

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s