Ruganje sa zelenim otocima postoji od 2007. godine

Nakon što sam objavio izvješće Čistoće za 2014. godinu u kojem navode da treba postaviti 315 zelenih otoka, kao što govore i danas 2018. godine, umjesto da Grad uzme sve u svoje ruke … Zanimalo me, od kada traje ta sprdnja s prebacivanjem odgovornosti. Pa, tako evo izvješće za 2010. godinu kad se, zamislite, nije moglo kriviti kotar i građane … Zamislite, i tada je u Planu (2007.-2015.) bilo da se treba napraviti 297 zelenih otoka, 3 reciklažna dvorišta, kompostana, 3 dvorišta za glomazni otpad pa čak i sustav 3 posude  … Tko je tada bio kriv? … Danas, nakon 8 godina, na istom smo … Kerum, Baldasar, Andro …

Tužno je to pozivanje na Članak 44. iz Odluke o komunalnom redu gdje piše da Kotar predlaže poziciju, Čistoća potvrđuje, a Grad odlučuje o dimenzijama i položaju. Tužno je jer je prošlo 11 godina od Plana koji se nije pomaknuo s točke. Tužno je jer i po ovom članku GRAD ODLUČUJE. Da ne kažem da su mnogi Kotari dostavili pozicije, ali ih nikad nitko nije ni kontaktirao (Spinut, Grad, Meje, Lokve, Žnjan (dio samo odrađen) … )

Nažalost, alibi gradonačelnici su doveli do ovoga … jasno je zašto se sada digla velika buka i opet se prebacuje odgovornost, jer smo došli do kraja. Do 1.11. moramo uspostaviti sustav, a nema nas nigdje još … Trebam li napominjati onu sprdnju Čistoće s 3 člana obitelji svima?

Najnoviji državni Plan je donesen u siječnju 2017., dakle prije 20 mjeseci. Mi smo kasnili s donošenjem uskladom našeg Plana 14 mjeseci. I mi iz oporbe govorimo, govorimo, govorimo, prosvjedujemo, prosvjedujemo … I di smo sad? … I novi gradonačelnik nakon 450 dana optužuje Kotare (a nastavno i građane jer se kao građani moraju dogovoriti … pa zašto se recimo građane ne pusti da se dogovore oko prireza i poreza?!). Građani i Kotari moraju tražiti slobodne čestice?! Ma sprdnja na stotu potenciju. I di smo sad, jesu li i za ovo krivi KOTARI I GRAĐANI:

Sakupljanje od vrata do vrata? Nula.
Zeleni otoci? Nula.
Reciklažna dvorišta? Tek se rade papiri za 4.
Sortirnica? Nula. Diže nam cijenu privatni otkupljivač.
Kompostana? Nula.

Sortirnicu i kompostanu smo trebali dogovoriti sa susjednim općinama, s onim općinama koje će pohvaliti gradonačelnik jutros na Karepovcu.

EKOINA radi tek papire gdje bi mogla oći preostala reciklažna dvorišta, reciklažno dvorište za građevinski materijal, sortirnica i kompostana.

Na kraju, bojim se da će izaći zaključak, treba čekati Lećevicu jer da se sad krene sa sortirnicom i kompostanom treba 2-3 godine, a prvo izmijeniti prostorne planove. Time je upitno koliko je legalna sortirnica privatnika.

I na kraju Lećevica … za Lećevicu su tek pokrenuti neki natječaji … i za sada nema teorije da bude kompletirana do 2024. godine.

Znate li kolika je nova ploha na Karepovcu? Da može primati otpad, i to razvrstani, umanjeni, idućih 6 godina. Došli smo već na granicu da ćemo otpad voziti kamionima okolo.

I to sad više nema dalje, Fondu ćemo plaćati penale ako ne uspostavimo sustav i ako ne budemo odvajali 20% više nego 2015. godine (oko 1,5 milijun kuna).

Od EU će nam stić penali jer još nismo uspostavili sustav, a do 2020. bi trebali 50% razdvajat. Drugima je trebalo do 50% i do 10 godina.

Sumnjiva politika trošenja novca na druge stvari i alibi gradonačelnici, uz stalno opravdanje “Kotari i građani su krivi”, doveli su nas do ovog jednog stanja … a mi ćemo PLATITI!

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

 

No automatic alt text available.

Image may contain: text

Image may contain: text

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s