EU odbacuje mehaničko-biološku obradu otpada

Novi problemi za Lećevicu i ostale mehaničko-biološke regionalne centre u Hrvatskoj. A Hrvatska kao Hrvatska  Naučili smo voziti u 1. brzini, auto nam plače, motor izgara, zagađujemo okoliš, a to u Europi ne prolazi. Daju novce, ali izvolite raditi kako treba, uhvatite tempo Europe. A mi smo najavili Lećevicu 2011. pa 2014. pa 2017. pa 2020. pa 2023. I nikad je nećemo završiti, bar ne u ovom obliku kakav se sada najavljuje …

Prošle godine smo dobili jedno čudno mišljenje JASPERS-a za Lećevicu, u kojem je između ostaloga stajalo: “… ako se uopće Lećevica izgradi u ovom obliku.” Prilično iznenađujuće. Nažalost naši europski parlamentarci to sakrivaju ili nedovoljno dobro iskomuniciraju u Hrvatskoj. Tužno za novce koje tamo dobivaju.

O čemu se radi? Europa je 2015. godine prešla na cirkularnu ekonomiju gospodarenja otpadom. Dakle, umjesto linearne “uzmi i odbaci”, išlo je “uzmi, vrati i ponovno koristi”. Naravno, svaki proces se nakon proteka određenog vremena nadograđuje, poboljšava. Tako i ovaj. Trenutno je u tijeku proces nove legislative koja će se izglasati u Europskom parlamentu 31.3.2019. godine, a koja između ostaloga uključuje da se od 1.1.2027. otpad tretiran MBT tehnologijom (Lećevica i ostali naši centri) neće računati kao recikliran.

Što to znači? Ako je EU zadala da do 2030. morate reciklirati 65% otpada, sve ono tretirano MBT tehnologijom od 1.1.2027. se neće računati u tih 65%.

Pa dobro, kako ćemo onda reciklirati? Na kućnim vratima. Iz svega se vidi da ćemo praktički zeleni otok imati u ili ispred kuće. Sve razdvajati na mjestu nastajanja i kućno kompostirati.

Vrlo je jednostavno, umjesto političkih poslušnika Europa na ovaj način tjera da se zapošljavaju stručnjaci, ljudi koji moderno razmišljaju. Gotovo je s najavom Lećevice 2011. pa 2014. pa 2017. pa 2020. pa 2023. … Isto vrijedi i za političare, gotovo je s demagogijom, ili ćete raditi kako treba ili plaćajte penale …

Ako nećemo sami biti kulturni i Europa, oni će nas na to natjerati … Naravno, uvijek možemo reći da ne želimo Europu, šta će oni nas učiti kulturi, mi smo najpametniji … a to ide pod onu onoga blente “ceo svet je protiv nas”

Ili jesmo ili nismo …

 

Image may contain: text

 

Image may contain: text

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s